Spor bilimleri fakültesi öğrencileri ile diğer üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları
Özet
Bu araştırmada Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde yer alan ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan Spor Bilimleri Fakültesi (SBF), Güzel sanatlar Fakültesi (GSF) ve Devlet Konservatuvarı (KON) öğrencilerinin sağlıklı beslenme tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu ve Tekkurşun ve Cicioğlu (2019) tarafından geliştirilen Sağlıklı Beslenme Tutum Ölçeği 2021-2022 akademik yılında SBF, GSF ve KON’a devam eden ve gönüllük esası ile araştırmamıza katılan 280 kadın ve 329 erkek toplam 609 üniversite öğrencisine uygulanmıştır. Araştırma genel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde; katılımcıların demografik özellikleri betimleyici istatistikler olarak gösterilmiştir. İki grup arasında anlamlı farkın belirlenmesi için bağımsız örneklemler t-testi kullanılmıştır. İkiden fazla gruplar arasındaki farkın aydınlatılması için tek yönlü varyans analizinden yararlanılmıştır. Ayrıca varyans analizi sonucunda farkın kaynağının tespiti için çoklu karşılaştırma testlerinden Tukey testinden, değişkenler arası ilişkileri belirlemede ise Ki-Kare analizinden faydalanılmıştır. Anlamlılık düzeyi α=.05 olarak esas alınmıştır. Araştırma sonucunda SBF öğrencilerinin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının GSF ve KON öğrencilerine göre daha olumlu olduğu, SBF öğrencileri arasında sigara ve alkol kullanma durumunun GSF ve KON öğrencilerine göre daha düşük düzeyde olduğu, SBF öğrencilerinin fiziksel memnuniyet düzeylerinin GSF ve KON öğrencilerine göre daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca öğrencilerin gelir düzeyi dışında araştırmada ele alınan tüm değişkenlere göre sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarında istatistiksel olarak farklılıkların olduğu saptanmıştır. Kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre, beslenme eğitimi alanların, almayanlara göre, diğer yerlerde barınanların yurtlarda barınanlara göre, öğün atlayanların atlamayanlara göre, fiziki görünümünden memnun olanların olmayanlara göre sigara ve alkol kullanmayanların kullananlara göre sağlıklı beslenmeye ilişkin daha olumlu tutumlar içerisinde oldukları saptanmıştır. In this study, it was aimed to determine the healthy eating attitudes of the students of the Faculty of Sports Sciences (SBF), Faculty of Fine Arts (GSF) and State Conservatory (KON) within the body of Afyon Kocatepe University, which admit students with a special talent exam. In line with the purpose, the personal information form and the Healthy Eating Attitude Scale developed by Tekkurşun and Cicioğlu (2019) were applied to a total of 609 university students, 280 female and 329 male, who attended SBF, GSF and KON in the 2021-2022 academic year and participated in our research on a voluntary basis. The research was carried out in the general scanning model. In the analysis of data; Demographic characteristics of the participants were shown as descriptive statistics, independent samples t-test was used to determine the significant difference between the two groups. One-way analysis of variance was used to elucidate the difference between more than two groups. In addition, the tukey test, which is one of the multiple comparison tests, was used to determine the source of the difference as a result of the analysis of variance, and the Chi-square analysis was used to determine the relationships between the variables. The significance level was taken as α=.05. As a result of the research, it was determined that SBF students' attitudes towards healthy eating were more positive than FFA and KON students, smoking and alcohol use among SBF students was lower than GSF and KON students, and SBF students' physical satisfaction levels were higher than GSF and KON students. In the study, it was also determined that there were statistical differences in the attitudes of the students towards healthy eating according to all the variables discussed in the study, except for the income level. It was determined that female students compared to male students, those who received nutrition education compared to those who did not, those who live in other places compared to those who live in dormitories, those who skip meals than those who do not skip meals, those who are satisfied with their physical appearance compared to those who do not smoke and those who do not use alcohol have more positive attitudes towards healthy eating than those who use it.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/10302Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]