Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKozan, Esma
dc.contributor.authorErez, Mahmut Sinan
dc.contributor.authorGöksu, Ahmet
dc.date.accessioned2023-09-08T13:44:27Z
dc.date.available2023-09-08T13:44:27Z
dc.date.issued31.12.2022en_US
dc.identifier.citationErez, M. S. , Kozan, E. & Göksu, A. (2022). Detection of Helminth Egg Contamination on Raw Vegetables in Afyonkarahisar, Turkey . Kocatepe Veterinary Journal , 15 (4) , 374-380 . DOI: 10.30607/kvj.1158402en_US
dc.identifier.issn1308-1594 / 2147-6853
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/72811/1158402
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/10852
dc.description.abstractThis study aimed to investigate the helminth egg contamination of raw vegetables grown in Afyonkarahisar. The material of the study consisted of 508 randomly selected vegetable samples, including lettuce, parsley, carrot, green onion, spinach, cress, arugula, mint, dill, and purslane, which were collected from the field between October 2018 and September 2019. According to the relevant literature, the sediments obtained after the proper washing procedure were examined under a light microscope for helminth eggs. According to the results, Taenia/Echinococcus eggs were found in 2 (0.39%) vegetable samples, including 1 lettuce and 1 dill. Toxocara spp. eggs were found in 2 (0.39%) vegetable samples, including 1 lettuce and 1 mint. Toxascaris leonina eggs were found in 1 (0.2%) rocket sample, and hookworm/strongylid eggs were found in 58 samples (11.42%), including 4 lettuce, 6 parsley, 3 carrots, 18 green onions, 2 spinach, 9 cresses, 4 garden rocket, 6 mint, and 6 purslanes. Moreover, Dicrocoelium spp. eggs were detected in 2 (3,63%) carrots and 1 (2,04%) rocket, Moniezia spp. eggs were detected 2 (3.63% ) carrots, Fasciola spp.eggs were detected in 1 (2.08%) green onion. This study concluded that some vegetables sold and consumed raw in Afyonkarahisar bazaars are contaminated with helminth eggs, which are a risk to public health. It was agreed that these vegetables should be thoroughly washed and consumed in accordance with hygiene standards, otherwise serious health problems may arise.en_US
dc.description.abstractBu çalışma ile Afyonkarahisar'da yetiştirilen çiğ sebzelerin helmint yumurta kontaminasyonunun araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini Ekim 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında tarladan toplandığı haliyle semt pazarlarında satışa sunulan marul, maydanoz, havuç, yeşil soğan, ıspanak, tere, roka, nane, dereotu ve semizotu olmak üzere rastgele seçilmiş toplam 508 sebze örneği oluşturmuştur. İlgili literatürler doğrultusunda uygun yıkama prosedüründen sonra elde edilen sedimentler, ışık mikroskobunda helmint yumurtaları yönünden incelenmiştir. Buna göre, 1 marul, 1 dereotu olmak üzere 2 (%0.39) sebze örneğinde Taenia/Echinococcus yumurtası, 1 marul, 1 nane olmak üzere 2 (%0.39) sebze örneğinde Toxocara spp., 1 (%0.2) roka örneğinde Toxascaris leonina yumurtası, 4 marul, 6 maydanoz, 3 havuç, 18 soğan, 2 ıspanak, 9 tere, 4 roka, 6 nane, 6 semizotu olmak üzere 58 örnekte (%11.42) kancalı kurt/strongylid tip yumurta bulunmuştur. Ayrıca 2 (3.63% ) havuç, 1 (2.04%) roka örneğinde Dicrocoelium spp., 2 (3.63% ) havuç örneğinde Moniezia spp., 1 (2.08%) yeşil soğan örneğinde Fasciola spp. yumurtası tespit edilmiştir. Bu çalışmada Afyonkarahisar il pazarlarında çiğ olarak satılan ve tüketilen bazı sebzelerin halk sağlığı için risk oluşturan olan helmint yumurtaları ile kontamine olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sebzelerin yeteri kadar yıkanması ve hijyen kurallarına uyularak tüketilmesi gerekmektedir; aksi takdirde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabileceği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.1158402en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAfyonkarahisaren_US
dc.subjectKontaminasyonen_US
dc.subjectHelmint Yumurtasıen_US
dc.subjectHalk Sağlığıen_US
dc.subjectÇiğ Sebzeleren_US
dc.subjectContaminationen_US
dc.subjectHelminth Eggen_US
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.subjectRaw Vegetablesen_US
dc.titleDetection of helminth egg contamination on raw vegetables in Afyonkarahisar, Turkeyen_US
dc.title.alternativeAfyonkarahisar'da çiğ sebzelerde helmint kontaminasyonunun tespitien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Klinik Öncesi Bilimler Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-9473-6198en_US
dc.authorid0000-0001-7407-7383en_US
dc.authorid0000-0001-6040-761Xen_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.startpage374en_US
dc.identifier.endpage380en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorKozan, Esma
dc.contributor.institutionauthorErez, Mahmut Sinan
dc.contributor.institutionauthorGöksu, Ahmet


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster