Murat Dağı bölgesi civa madenlerine toplu bir bakış
Künye
Yalçın, M., Ergün, Y., & Enginar, H. (2001). Murat Dağı Bölgesi Civa Madenlerine Toplu Bir Bakış. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(2), 69-82.Özet
Ülkemiz gerek rezerv, gerekse üstün endüstriyel özellikleri nedeniyle bazı maden varlıklarımız açısından dünya genelinde ön sıralarda yer alır. Bor, Barit, Kromit, Civa, Zeolit maden varlıklarımız gibi.
Günümüzde bu stratejik öneme sahip madenlerin hammaddeleri daha kıymetli hale gelmektedir. Türkiye'nin dünya toplam Civa rezervi içersindeki payı % 6,33, dünya civa üretimine katkısı ise % 2.72 civarındadır. Ülkemizdeki önemli Civa madeni yatakları Batı Anadolu' da toplanmıştır. Bunlardan bir kısmı da Uşak Murat Dağı Bölgesindedir. Bu çalışmada Murat Dağı bölgesi Civa madenleri ve madenciliği çeşitli yönleri ile ele alınarak incelenmiştir. Our country on top of the world mine reservation list for some areas which they have industrial importance such as Borax, chromit, mercury and zeolit mines. Nowadays, raw material, of this strategic mines becomes more precious. 6,33 % of world total mercury reservations in Turkiye and from this source annual production rate around 2, 72 %. Important mercury mine areas are on the west Anatolia and some amount of this on Uşak mountain Murat area.
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
1Sayı
2Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/1590/19753https://hdl.handle.net/11630/11428
Koleksiyonlar
- Cilt 1 : Sayı 2 [16]