Alana dayalı görüntü eşleme yöntemleri ile fotogrametrik nirengi
Künye
Uysal, M., Varlık, A., Karalar, F., Çetintaş, F. (2002). Alana Dayalı Görüntü Eşleme Yöntemleri ile Fotogrametrik Nirengi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2(2), 1-17.Özet
Son yıllarda teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler birçok alanda etkili olmuştur. Özellikle bilgisayar dünyası bu gelişmelerden etkilenmiştir. Artık günümüzde PC tabanlı sistemlerde daha önceden yapamadığımız veya zorlukla yapılan işlemler daha hızlı ve etkili bir şekilde yapılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı da; fotogrametrik iş istasyonlarında yapılan çalışmaların PC ortamında yapılabilirliğini araştırmaktır.
Bu araştırmada, Windows tabanlı görsel bir yazılım geliştirilmiştir. Bu çalışmada anlatılan; geliştirilen yazılımın fotogrametrik nirengi kısmıdır. Yazılımda fotogrametrik nirengi çalışmaları için alana dayalı görüntü eşleme ve ışın demetleri ile dengeleme yöntemleri kullanılmıştır. Nokta konum ve yükseklik doğruluğunun araştırılmasında farklı dağılım ve sayıdaki bağlantı noktalarından gruplar oluşturularak araştırmalar yapılmıştır. Bu yapılan araştırmaların sonuçları incelenmiştir. Uygulamada sınırlı bir bölgedeki çalışmanın sonuçları alınmıştır. Recent years, fast technocial effects was seen in many areas. Especially computer world was to effected mostly from these developments. Nowadays, we can do the processes, that we were unable to do or made hardly before, more fast and effective. The target of this study is, to research the feasibility of studies at PC that made at digital photogrametric Workstation. In this study, we developed a Windows based visual software. As explained in these pages that is the part of aerial triangulation in improved software. In software we used area based image matching and bundle block adjustment methods for aerial triangulation. To research the accuracy of plane and height of points, we made groups from different dispersion and number of tie points. We examined the results of this studies. In practice we handled the results of studies in limited area.
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
2Sayı
2Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/1594/19801https://hdl.handle.net/11630/11441
Koleksiyonlar
- Cilt 2 : Sayı 2 [6]