Determination of antimicrobial effects of secondary metabolites of different bacteria belonging to the genus bacillus
Künye
Yeşilyurt, A., Biryol, S., Soydinç, A., İşık, S., vd. (2024). Determination of Antimicrobial Effects of Secondary Metabolites of Different Bacteria Belonging to the Genus Bacillus. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(1), 1-7. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1348983Özet
Secondary metabolites of bacteria can be used to control
microorganisms. In this study, the antimicrobial activity
properties of Bacillus isolates from Apis mellifera and Varroa
destructor have been determined. The antimicrobial activities
of Bacillus species against some bacteria and pathogenic yeast
(Candida albicans) were investigated according to the disc
diffusion method. As a result of the research, secondary
metabolites of Bacillus isolates used in the study inhibited the
development of the tested microorganisms at different rates
(1.1-8.4 mm inhibition zone). Two isolates GAP2 (Bacillus
subtilis) and GAP9 (Bacillus thuringiensis) showed high
antibacterial activity. Most of the metabolites isolated from
bacterial isolates were shown to be sensitive to Escherichia coli
ATCC2471 and Serratia marcescens ATCC13880 (p<0.05). It was
determined that the products obtained from GV6, GV7, GAP7,
GAP8, GAP11, GAP13, and GAP15 isolates did not affect any of
the bacteria used in the experiments (p<0.05). It is thought
that Bacillus strains producing secondary metabolites,
especially GAP2 and GAP9 isolates, may have the potential to
be used in various applications for saprophytic and pathogenic
microbes in medicine, veterinary medicine, agriculture, and the
food industry. Bakteriyal sekonder metabolitler, mikroorganizmaları kontrol
etmek için kullanılabilir. Bu çalışmada Apis mellifera ve Varroa
destructor'dan elde edilmiş olan farklı Bacillus izolatlarının
antimikrobiyal aktivite özelliklerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bacillus türlerinin bazı bakteri ve patojen
mayalara (Candida albicans) karşı antimikrobiyal aktiviteleri
disk difüzyon yöntemine göre araştırıldı. Araştırma sonucunda
çalışmada kullanılan Bacillus izolatlarının sekonder
metabolitleri, test edilen mikroorganizmaların gelişimini farklı
oranlarda (1,1-8,4 mm inhibisyon bölgesi) inhibe etmiştir. GAP2
(Bacillus subtilis) ve GAP9 (Bacillus thuringiensis) yüksek
antibakteriyel aktivite göstermiştir. Bakteriyel izolatlardan izole
edilen metabolitlerin çoğunun Escherichia coli ATCC2471 ve
Serratia marcescens ATCC13880'e duyarlı olduğu görüldü
(p<0,05). GV6, GV7, GAP7, GAP8, GAP11, GAP13 ve GAP15
izolatlarından elde edilen ürünlerin deneylerde kullanılan
bakterilerin hiçbirine etkisinin olmadığı belirlendi (p<0,05).
GAP2 ve GAP9 izolatları başta olmak üzere sekonder metabolit
üreten Bacillus suşlarının tıp, veterinerlik, tarım ve gıda
endüstrisinde saprofitik ve patojenik mikroorganizmalara
yönelik çeşitli uygulamalarda kullanılma potansiyeline sahip
olabileceği düşünülmektedir
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
24Sayı
1Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akufemubid/issue/83319/1348983https://hdl.handle.net/11630/12230
Koleksiyonlar
- Cilt 24 : Sayı 1 [25]



















