Kullanıcı ihtiyaçlarının değerlendirilmesi sonucunda bir kafe iç mekân tasarımı önerisi
Özet
Bu çalışmanın birinci bölümünde kahve kavramı ele alınmıştır. Kahvenin doğuşu, Osmanlı İmparatorluğu zamanında kahvehane kültürü, oluşumu, gelişimi ve Avrupa’ya yayılması incelenmiştir. İkinci bölümde kafe kavramı ele alınarak kafe nedir, kafe mekânının türleri nelerdir ve günümüz kafe mekânlarının oluşmasına etkili olan faktörlerin neler olmasının gerektiği incelenmiştir. Üçüncü bölümde mimarlıkta mekân kavramı ve kafe mekânlarının işlevsel özellikleri araştırılmıştır. Dördüncü bölümde Afyonkarahisar’daki farklı kafe tiplerinin iç mimari tasarımları incelenerek, çizim dosyaları ve görselleriyle birlikte bu bölüme eklenmiştir. Beşinci bölümde araştırmanın amacı, önemi, hipotezleri, kapsam ve sınırlılıkları, yöntemi ve bulguları yazılmıştır. Daha sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nde okuyan 182 öğrenciye 53 soruluk anket çalışması uygulanarak kafelerdeki tasarımların insan üzerine psikolojik etkilerinin neler olduğu araştırılıp etkileri bulunmuştur. Çıkan anket sonuçları neticesinde üç boyutlu bir iç mekân tasarımı yapılmıştır. In the first section of the present paper, the coffee concept has been debated. Emergence of coffee, coffee house culture, its emergency and dissemination to Europe during the Ottoman Empire, have been discussed. In section two, café concept has been scrutinized and what is a café, types of cafés and what are the factors which are effective in emergence of cafés today have been discussed. In section three, concept of space in architecture and functional properties of cafés have been researched. In section four internal designs of various types of cafés located in Afyonkarahisar were examined and their sketch files and visuals have been added to that section. In section five, purpose, significance, hypotheses, scope and limitations, methodology and finding of the present research have been given. Then a survey containing 53 questions has been administered to 182 students, attending Afyon Kocatepe University, Faculty of Fine Arts, Internal Design Department, to investigate and determine psychological effects of café designs on humans. A three dimensional internal design was made depending on the results of the survey.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/12651Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [2029]



















