Biological activities of extracts of red and yellow hawthorn fruits in different solvents
Künye
Atik, İ., Denizkara, A. J., Akarca, G., Atik, A. (2024). Biological Activities of Extracts of Red and Yellow Hawthorn Fruits in Different Solvents. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(3), 620-627. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1359936Özet
Bu çalışmada Afyonkarahisar İl’inde doğal ortamda yetişen alıç
meyvelerinden etanol, metanol ve aseton çözgenleri
kullanılarak farklı ekstraktlar elde edilmiştir. Bu ekstraktların
önceden belirlenmiş olan hedef mikroorganizmalar üzerine
antibakteriyel ve antifungal aktiviteleri incelenmiştir. Çalışma
sonucunda elde edilen verilere göre en yüksek antibakteriyel
aktivite kırmızı alıcın etanol ekstraktında 12.06 mm zon çapı ile
Listeria monocytogenes üzerinde tespit edilmiştir. En yüksek
antifungal aktivite ise sarı alıcın etanol ekstraktında 17.22 mm
zon çapı ile Aspergillus flavus üzerinde tespit edilmiştir. Bunun
yanında en düşük minimum inhibitör konsantrasyon (bakteriyel)
değeri kırmızı alıcın etanol ekstraktında 46.87 µg/mL ile Listeria
monocytogenes üzerinde belirlenmiştir. En düşük minimum
inhibitör konsantrasyon (fungal) değeri ise sarı alıcın etanol
ekstraktında 35.15 µg/mL ile Aspergillus flavus üzerinde
gözlenmiştir. En düşük minimum bakterisidal konsantrasyon
değeri 93.75 µg/mL ile kırmızı alıcın etanol ekstraktında
Staphylococcus aureus üzerinde tespit edilirken, en düşük
fungisidal konsantrasyon değeri 23.44 µg/mL ile sarı alıcın etanol
ekstraktında hem Aspergillus flavus, hem de Penicillium
notatum üzerinde tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları sarı alıcın
ve kırmızı alıcın özellikle etanol ekstraktlarının yüksek
antibakteriyel ve antifungal etkilere sahip olduğunu
göstermiştir In this study, different extracts were obtained from hawthorn
fruits growing in the natural environment in Afyonkarahisar
Province, using ethanol, methanol, and acetone solvents. The
antibacterial and antifungal activities of these extracts on
predetermined target microorganisms were examined.
According to the data obtained as a result of the study, the
highest antibacterial activity was detected on Listeria
monocytogenes in the ethanol extract of red hawthorn with a
zone diameter of 12.06 mm. The highest antifungal activity was
detected in the ethanol extract of yellow hawthorn on
Aspergillus flavus with a zone diameter of 17.22 mm. In addition,
the lowest minimum inhibitory concentration (bacterial) value
was determined on Listeria monocytogenes in the ethanol
extract of red hawthorn with 46.87 µg/mL. The lowest minimum
inhibitory concentration (fungal) value was observed on
Aspergillus flavusin the ethanol extract of yellow hawthorn with
35.15 µg/mL. The lowest minimum bactericidal concentration
value was detected on Staphylococcus aureus at 93.75 µg/mL in
the ethanol extract of red hawthorn, while the lowest fungicidal
concentration value was detected on both Aspergillus flavus and
Penicillium notatum at 23.44 µg/mL in the ethanol extract of
yellow hawthorn. The study results showed that especially
ethanol extracts of yellow and red hawthorn have high
antibacterial and antifungal effects.
Kaynak
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
24Sayı
3Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3406417https://hdl.handle.net/11630/12850
Koleksiyonlar
- Cilt 24 : Sayı 3 [25]



















