Analysis of sustainable supply chain risks: An application in the food industry
Künye
Çevik Aka, D. (2025). Analysis of Sustainable Supply Chain Risks: An Application in the Food Industry. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27(1), 193-209. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1294077Özet
Limited production resources and high competition expose supply chains in the food industry to various risks. Therefore, it is crucial to manage the risks implement sustainable supply chain in the food industry. The objective of this study is to determine the importance weights of sustainable supply chain risks in the food industry (confectionery and chocolate). The results are expected to help food industry managers better manage a sustainable supply chain. In this document, the process was managed with four experts to prioritize nine sub-risk factors, including supply, demand and internal risks as the main criteria. Sub-risk factors were created with both literature review and expert opinions. BWM, one of the multi-criteria decision making methods, was used in the study. Findings show that the most important risk factors are finding sustainable suppliers and using sustainable technology. The least important risk factor in the sustainable supply chain was determined as the stock shortage due to demand change. In addition, the consistency ratio of the findings was less than 0.1, which also demonstrates the reliability of the results. Sınırlı üretim kaynakların ve rekabetin yüksek olması gıda endüstrisindeki tedarik zincirlerini çeşitli risklerle karşı karşıya bırakmaktadır. Bu nedenle, gıda endüstrisinde sürdürülebilir tedarik zincirini uygulamak için karşılaşılan riskleri yönetmek çok önemlidir. Bu çalışmada gıda endüstrisindeki (şekerleme ve çikolata) sürdürülebilir tedarik zinciri risklerinin önem ağırlıklarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Sonuçların, gıda endüstrisi yöneticilerinin sürdürülebilir bir tedarik zincirini daha iyi yönetebilmesine yardımcı olması beklenmektedir. Bu belgede tedarik, talep ve iç riskler ana kriterler olmak üzere dokuz alt risk faktörünü önceliklendirmek için dört uzman ile çalışılmıştır. Alt risk faktörleri hem literatür taraması hem de uzman görüşleri ile oluşturulmuştur. Uzmanlar şekerleme ve çikolata sektöründe en az beş yıl deneyime sahip tecrübeli kişilerden seçilmiştir. Çalışmada çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan BWM kullanılmıştır. Karar verici poziyonunda olan yöneticiler kriterleri ağırlıklandırmak için bulanık ortamda dilsel değişkenler kullanmış ve kriterleri sübjektif ifadelere göre değerlendirmiştir. Bulgular en önemli risk faktörlerinin sürdürülebilir tedarikçi bulma ve sürdürülebilir teknoloji kullanımı olduğunu göstermektedir. Sürdürülebilir tedarik zincirinde en düşük öneme sahip risk faktörü ise talep değişimine bağlı olarak oluşan stok sıkıntısı olarak belirlenmiştir. Ayrıca bulguların tutarlılık oranının 0.1’den düşük olması sonuçların güvenirliğini de ortaya koymuştur.
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler DergisiCilt
27Sayı
1Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/akusosbil/issue/90409/1294077https://hdl.handle.net/11630/12882
Koleksiyonlar
- Cilt 27 Sayı: 1 [25]



















