Determination of some minerals and heavy metals in raw cow’s milk
Künye
Yıldız Küçük, N., & Gökçek, R. (2024). Determination of Some Minerals and Heavy metals in Raw Cow’s Milk. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(4), 839-846. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1391478Özet
Süt, sağlıklı ve besleyici bir gıdadır. Tüm yaş gruplarında
tüketilebilmesi ve kolay ulaşılabilir olması sütün
beslenmemizdeki önemini artırmaktadır. Teknolojik
gelişmelerin artmasıyla birlikte çevre kirliliği de artış
göstermektedir. Bu kirlilik sonucunda ağır metaller ve metal
karışımlı bileşikler, besin zinciri yoluyla hayvanlara ve insanlara
geçmektedir. Bu durum ise canlı sağlığını olumsuz bir şekilde
etkilemektedir. Ayrıca bazı mineral maddelerin aşırı miktarda
vücuda alımı da toksik olabilmektedir. Ağır metallerin gıdalara
bulaşması çeşitli yollarla ortaya çıkmaktadır. Süt ve peynir gibi
asidik nitelikli gıdaların üretiminde kullanılan kapların
bileşimindeki metallerin çözünerek ürüne geçme riski diğer
gıdalara göre daha kolay meydana gelmektedir. Bu amaçla
araştırmamızda, Muş ilinin farklı bölgelerinden toplanan 10 adet
çiğ inek sütü örneğinde, kalsiyum, magnezyum, sodyum,
potasyum, çinko, demir, bakır, mangan minerallerinin ve kurşun,
kadmiyum ağır metallerinin miktarı Atomik Absorbsiyon
Spektrometresi cihazı ile belirlenmiştir. Numunelerin kurşun,
kadmiyum, demir, bakır ve mangan içerikleri sırasıyla 0.40±0.01-
0.19±0.01, 0.38±0.00-0.20±0.00, 1.96±0.01-0.24±0.01,
0.50±0.00-0.11±0.00 ve 0.20±0.00-0.12±0.00 mg/L olarak
belirlenmiştir. En yüksek kalsiyum (433.45±0.00 mg/L) ve
potasyum (1146.25±0.02 mg/L) seviyeleri S10 numunesinde
tespit edilmiştir. En düşük magnezyum (197.81±0.00 mg/L) ve
sodyum (661.17±0.01 mg/L) seviyeleri S3 numunesinde
bulunmuştur. Örneklerin çinko içerikleri 8.25±0.00-14.51±0.00
mg/L arasında değişmektedir. Elde edilen sonuçlar, sütte
mineral madde miktarını ve ağır metal bulaşmasını etkileyen
faktörler göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Milk is a healthy and nutritious food. Its ability to be consumed
by all age groups and its easy accessibility increase the
importance of milk in our diet. As technological developments
increase, so does environmental pollution. As a result of this
pollution, metals and metal mixtures reach animals and humans
through the food chain. This situation negatively affects the
health of living organisms. In addition, excessive intake of some
mineral substances can also be toxic. The contamination of
heavy metals in food occurs through various pathways. The risk
of metals in the composition of the containers used in the
production of acidic foods such as milk and cheese dissolving
and passing into the product is more likely to occur than in other
foods. For this purpose, in our research, 10 samples of raw cattle
milk collected from different regions of Muş province were
analyzed for the amounts of calcium, magnesium, sodium,
potassium, zinc, iron, copper, manganese, and heavy metals
lead and cadmium using Atomic Absorption Spectrometry
device. The samples' lead, cadmium, iron, copper, and
manganese contents were determined as 0.40±0.01-0.19±0.01,
0.38±0.00-0.20±0.00, 1.96±0.01-0.24±0.01, 0.50±0.00-
0.11±0.00 and 0.20±0.00-0.12±0.00 mg/L, respectively. The
highest levels of calcium (433.45±0.00 mg/L) and potassium
(1146.25±0.02 mg/L) were detected in sample S10. The lowest
levels of magnesium (197.81±0.00 mg/L) and sodium
(661.17±0.01 mg/L) were found in sample S3. The zinc contents
of the samples varied between 8.25±0.00-14.51±0.00 mg/L. The
results obtained were evaluated considering the factors
affecting the amount of mineral substances and heavy metal
contamination in the milk.
Kaynak
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
24Sayı
4Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3540285https://hdl.handle.net/11630/12921
Koleksiyonlar
- Cilt 24 : Sayı 4 [26]



















