Ligustrum Vulgare (Kurtbağrı) meyve ve yapraklarının in vitro antioksidan ve antibakteriyel aktivite, toplam fenolik, makro ve mikro-mineraller açısından değerlendirilmesi
Künye
Akbulut, H. F. (2024). Ligustrum vulgare (Kurtbağrı) Meyve ve Yapraklarının in vitro Antioksidan ve Antibakteriyel Aktivite, Toplam Fenolik, Makro- ve Mikro-mineraller Açısından Değerlendirilmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(5), 1028-1035. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1467397Özet
Ligustrum (Oleaceae) Avrupa ve Asya'da geleneksel Çin tıbbında
uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Birkaç Ligustrum türünün
yapraklarından üretilen bir infüzyon, geleneksel olarak halk
hekimliğinde orofaringeal inflamasyona, hipertansiyona, baş
ağrısına veya diyabete karşı kullanılmıştır. Bu çalışma, Ligustrum
vulgare meyve ve yapraklarının metanol ekstraktlarının toplam
fenolik, makro ve mikromineral dağılımları ve in vitro antioksidan
ve antibakteriyel potansiyellerini değerlendirmek amacıyla
yapılmıştır. Bu amaçla, Ligustrum vulgare meyve ve yaprak
ekstraktlarında spektrofotometre ile toplam fenolik içerik, ICPAES ile makro- ve mikro-mineral içerikleri, ekstraktlardaki in vitro
antioksidan kapasite ise 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil analizi (DPPH
analizi) ile belirlendi. Ligustrum vulgare meyve ekstraktlarının
Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Staphylococcus
aureus, Staphylococcus carnosus, Bacillus cereus ve
Enterococcus faecalis Gram-pozitif ve Escherichia coli ve
Klebsiella pneumoniae Gram-negatif patojen bakterilere karşı
antimikrobiyal potansiyeli, disk difüzyon ve minimum inhibitör
konsantrasyon (MIC) yöntemleri kullanılarak
değerlendirildi. Ligustrum vulgare meyvesinde tespit edilen
makro-mineralerden potasyum ve mikro-minerallerden demir
en yüksek miktarda bulunmuştur. Ligustrum vulgare yaprağının
metanol ekstraktlarında DPPH radikal süpürme kapasitesi
meyvelerdekine göre daha yüksek bulunmuştur. Ligustrum
vulgare meyvesi metanol ekstraktının test edilen gram negatif
bakteriler üzerinde hiçbir engelleyici etkiye sahip olmasa da
gram pozitif bakterilerden Listeria innocua, Listeria
monocytogenes üzerinde güçlü bir engelleme sergilemiştir Ligustrum (Oleaceae) has a long history of use in traditional
Chinese medicine in Europe and Asia. An infusion produced from
the leaves of several Ligustrum species has traditionally been
used in folk medicine against oropharyngeal inflammation,
hypertension, headache or diabetes. This study was conducted
to evaluate the total phenolic, macro and micromineral
distributions and in vitro antioxidant and antibacterial potentials
of methanol extracts of Ligustrum vulgare fruits and leaves. For
this purpose, total phenolic content in Ligustrum vulgare fruit
and leaf extracts was determined by spectrophotometer,
macro- and micro-mineral contents were determined by ICPAES, and in vitro antioxidant capacity in the extracts was
determined by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl analysis (DPPH
analysis). Antimicrobial potential of Ligustrum vulgare fruit
extracts against Listeria innocua, Listeria monocytogenes,
Staphylococcus aureus, Staphylococcus carnosus, Bacillus cereus
and Enterococcus faecalis Gram-positive and Escherichia coli
and Klebsiella pneumoniae Gram-negative pathogenic bacteria
using disk diffusion and minimum inhibitory concentration (MIC)
methods. was evaluated. Among the macro-minerals, potassium
(K) and micro-minerals, iron (Fe), were found in the highest
amount in Ligustrum vulgare fruit. DPPH radical scavenging
capacity in methanol extracts of Ligustrum vulgare leaves was
found to be higher than in fruits. Although Ligustrum vulgare
fruit methanol extract had no inhibitory effect on the Gramnegative bacteria tested, it exhibited strong inhibition on the
Gram-positive bacteria Listeria innocua and Listeria
monocytogenes.
Kaynak
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
24Sayı
5Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3858149https://hdl.handle.net/11630/12939
Koleksiyonlar
- Cilt 24 : Sayı 5 [25]



















