Kütahya ili “Gelincik” elma (Malus spp.) ve “Hüsnüyusuf” armut (Pyrus spp.) meyve türlerinin bazı fitokimyasal özelliklerinin ve antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi
Künye
Çeliközlü, S., & Dağcı Tekin, M. (2024). Determination of Some Phytochemical Properties and Antioxidant Capacity of “Gelincik” Apple (Malus Spp.) and “Hüsnüyusuf” Pear (Pyrus Spp.) Fruit Species of Kütahya. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(6), 1285-1296. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1488215Özet
Bu çalışmanın amacı Kütahya’ya has meyvelerden olan Gelincik
elması ve Hüsnüyusuf armudunun bazı fitokimyasal özelliklerini
ve antioksidan aktivitesini belirlemektir. Çalışmada fitokimyasal
özellikler olarak meyvelerin kuru madde miktarı, suda çözünür
kuru madde miktarı (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik (TEA), C
vitamini, toplam ve indirgen şeker miktarları tespit edilmiştir.
Ayrıca DPPH deneyi ile antioksidan aktivite düzeyleri
belirlenmiştir. Çalışma bulgularına göre, Gelincik elması ve
Hüsnüyusuf armudu örneklerinin SÇKM miktarları sırasıyla
%12,8-13,3 ve %11,8-12,9, arasında değişmiştir. Gelincik elması
pH ve TEA değerleri sırasıyla 4,73±0,21 ile 4,65±0,44 ve
%0,13±0,05 ile 0,17±0,09 aralığında, Hüsnüyusuf armudunun pH
ve TEA değerleri sırasıyla 3,56-3,90 ve %0,32-0,59 aralığında
bulunmuştur. Gelincik elmasının toplam şeker değerleri 9,14-
11,10 g/100mL aralığında değişmekte iken, invert şeker
miktarının 7,45-9,09 g/100mL arasında değiştiği tespit
edilmiştir. Hüsnüyusuf armudunun toplam şeker içeriği 7,72-
9,10 g/100mL arasında, invert şeker miktarı 5,98-7,05 g/100mL
arasında değişmiştir. Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun
DPPH radikal süpürme deneyi sonucu antioksidan aktiviteleri
sırasıyla %63,91-72,18 ve %56,42-39,83 değerleri arasında
bulunmuştur. Gelincik elması ve Hüsnüyusuf armudunun C
vitamini miktarları ise sırasıyla 7,52-8,44 mg/100mL ve 6,60-5,84
mg/100mL arasındadır. Bu çalışma, Kütahya’nın botanik
zenginliklerinden ikisi olan Gelincik elması ve Hüsnüyusuf
armudunun tanıtılması, değerlendirilmesi ve mevcut genetik
kaynakların korunması için farkındalık oluşturmak amacıyla
yapılan ilk çalışmadır. Bu konudaki daha sonra yapılacak
çalışmalara kaynak oluşturacağı düşünülmektedir. This study aims to determine some phytochemical properties
and antioxidant activities of Gelincik apple and Hüsnüyusuf
pear, which are native to Kütahya. Dry matter and water-soluble
dry matter amount (WDSM), pH, titratable acidity (TA), vitamin
C, total and reducing sugars were determined as phytochemical
properties. In addition, antioxidant activity level was
determined by DPPH assay. According to this study, the WSDM
content of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear samples ranged
between 12.8-13.3%, and 11.8-12.9%, respectively. Gelincik
apple pH and TA values were between 4.73-4.65 and 0.13-
0.17%, respectively; Hüsnüyusuf pear pH and TA values were
3.56-3.90 and 0.32-0.59%, respectively. Total sugar values of
Gelincik apple ranged between 9.10-11.10 g/100 mL, the
reducing sugar content ranged between 7.45-9.09 g/100mL. The
total sugar content of Hüsnüyusuf pear varied between 7.72-
9.10 g/100mL, and reducing sugar content varied between 5.98-
7.05 g/100 mL. As a result of the DPPH assay, the antioxidant
activities of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear were found
between 63.91-72.18 %, and 56.42-39.83 %, respectively. The
vitamin C contents of Gelincik apple and Hüsnüyusuf pear were
between 7.52-8.44 mg/100mL, and 6.60-5.84 mg/100mL,
respectively. This study is the first study to raise awareness for
the promotion and evaluation, and conservation of existing
genetic resources of the Gelincik apple and the Hüsnüyusuf
pear, two of the botanical riches of Kütahya. It is thought to be
a source for future studies on this subjec
Kaynak
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
24Sayı
6Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3948213https://hdl.handle.net/11630/12967
Koleksiyonlar
- Cilt 24 : Sayı 6 [25]



















