Comparison of in-vitro digestibility of commonly used forage and concentrate feeds in dairy buffalo, cow and sheep by using daisy incubator

Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
28.03.2025Yazar
Iqbal, AamırÖzçınar, Ümit
Ali Shah, Syed Rizwan
Qudoos, Abdul
Çetingül, İbrahim Sadi
Gültepe, Eyüp Eren
Bayram, İsmail
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Iqbal, A., Özçınar, Ü., Shah, S. R. A., Qudoos, A., vd. (2025). Comparison of İn-Vitro Digestibility of Commonly Used Forage and Concentrate Feeds in Dairy Buffalo, Cow and Sheep by Using Daisy Incubator. Kocatepe Veterinary Journal, 18(1), 7-11. https://doi.org/10.30607/kvj.1419628Özet
In this study was evaluated in-vitro true dry matter (DM) digestibility of 8 different feedstuffs by using in vitro system. Eight different feeds were grouped as roughage and concentrate and tested by using Buffalo, cow and sheep inoculums.. The experiment was replicated on three different timelines for all feeds and the three inoculum sources. The incubation time for the digestibility was 48 hours for each species inoculum. In the study, rumen fluids from different animals did not have a significant effect on the in vitro true? dry matter (DM) digestibility of different feedstuffs during the 48-hour incubation period (P>0.05). The pellet wheat bran showed the lowest mean value in sheep among all feedstuffs. It was concluded that the daisy incubator method could be used to predict the true digestibility of different feedstuffs in different species animals. Bu araştırmada, manda, inek ve koyunlarda in vitro sistem kullanılarak 8 farklı yem maddesinin in vitro gerçek (NDF) sindirilebilirliği değerlendirilmiştir. Yemler, kaba ve konsantre olarak gruplandırıldı ve manda, sığır ve koyun rumen sıvıları kullanılarak test edildi. Araştırmada, tüm yemler için, üç tekerrür, üç farklı inokulum kaynağı (rumen sıvısı) kullanıldı. Sindirilebilirlik için inkubasyon süresi her tür rumen sıvısı için 48 saatti. Araştırmada, farklı hayvanlara ait rumen sıvılarının, 48 saatlik inkubasyon süresi boyunca yem maddelerinin in vitro gerçek? kuru madde sindirilebilirliği üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır (P>0.05). Pelet buğday kepeği, sindirilebilirlik değeri açısından, diğer yem maddelerine göre koyunlarda en düşük değeri vermiştir. Sonuç olarak, in vitro sindirilebilirlik deneme yönteminin, farklı hayvan türlerinde yemlerin gerçek sindirilebilirliğini tahmin etmek için kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
18Sayı
1Bağlantı
https://doi.org/10.30607/kvj.1419628https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3659324
https://hdl.handle.net/11630/13027
Koleksiyonlar
- Cilt 18: Sayı 1 [12]


















