Nar suyu ve nar ekşisi örneklerinin HMF içerikleri, antioksidan aktivite ve fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Künye
Bilenler, T., Bağış, Ü., & Karabulut, İ. (2025). NAR SUYU VE NAR EKŞİSİ ÖRNEKLERİNİN HMF İÇERİKLERİ, ANTİOKSİDAN AKTİVİTE VE FİZİKOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 25(4), 838-845. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1576154Özet
Bu çalışmada ulusal düzeyde satışı olan beş farklı marka nar
ekşisi örnekleri Malatya’da (Türkiye) bulunan yerel
marketlerden temin edilmiştir. Ayrıca manavdan temin edilen
nardan elde edilen taze nar suyu çalışmada kontrol örneği olarak
kullanılmıştır. Örnekler antioksidan kapasite, bazı fizikokimyasal
özelikleri ve hidroksimetil furfural (HMF) içerikleri bakımından
incelenmiştir. Tüm örneklerin güçlü antioksidan aktivite
gösterdiği belirlenmiştir. Taze nar suyunun toplam fenolik içeriği
(86.98 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/g kuru ağırlık (KA),
antosiyanin (95.98 mg/L) ve askorbik asit (0.55 mg/mL)
miktarlarının tüm nar ekşisi örneklerine kıyasla daha yüksek
olduğu belirlenmiştir (sırası ile 15.56-22.32 mg GAE/g KA, 3.77-
24.37 mg/L ve 0.03-0.04 mg/mL). Daha konsantre olmaları
nedeni ile nar ekşisi örneklerinde daha yüksek miktarlarda
olmak üzere tüm örneklerde glikoz, fruktoz ve sukroz
belirlenmiştir. Sitrik asidin tüm örneklerde baskın organik asit
olduğu görülmüştür. Hem taze nar suyu hem de nar ekşisi
örneklerinde 13 fenolik bileşik belirlenmiştir. Bunlar arasında
gallik asit, prosiyanidin B1 ve epikateşin miktar olarak öne çıkan
fenolik bileşikler olarak belirlenmiştir. Taze nar suyunda tespit
edilen tüm fenolik bileşiklerin nar ekşisi örneklerine kıyasla daha
yüksek miktarlarda oldukları gözlemlenmiştir. En düşük HMF
miktarı taze nar suyunda (0.15 mg/kg KA) belirlenirken, 5 ticari
nar ekşisi örneklerinin HMF içeriğinin (104.86-426.02 mg/kg KA)
TS 12720 standardına (50 mg/kg KA) uyum göstermediği tespit
edilmiştir. In this study, five different brands of pomegranate molasses
samples with national sales were purchased from local markets
in Malatya, Turkey. Additionally, fresh pomegranate juice
obtained from pomegranates ourchased from the grocery store
was used as a control sample in the study. The samples were
investigated for their antioxidant capacity, some
physicochemical properties, and hydroxymethylfurfural (HMF)
content. It was found that all samples exhibited strong
antioxidant activity. The total phenolic content of fresh
pomegranate juice (86.98 mg gallic acid equivalent (GAE)/g dry
weight (DW), anthocyanin (95.98 mg/L), and ascorbic acid (0.55
mg/mL) levels were higher than those of all pomegranate
molasses samples (ranging from 15.56-22.32 mg GAE/g DW,
3.77-24.37 mg/L, and 0.03-0.04 mg/mL, respectively). In all
samples, glucose, fructose, and sucrose were detected, with
higher amounts in pomegranate molasses samples due to their
higher concentration. Citric acid was identified as the dominant
organic acid in all samples. Thirteen phenolic compounds were
identified in both fresh pomegranate juice and pomegranate
molasses samples, with gallic acid, procyanidin B1 and
epicatechin standing out as the most abundant phenolic
compounds. It was observed that the amounts of all phenolic
compounds detected in fresh pomegranate juice were higher
than those found in pomegranate molasses samples. While the
lowest HMF amount was determined in fresh pomegranate juice
(0.15 mg/kg DW), it was found that the HMF content in five
commercial pomegranate molasses samples (104.86-426.02
mg/kg DW) did not comply with the TS 12720 standard (50
mg/kg DW).
Kaynak
Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
25Sayı
4Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/4326168https://hdl.handle.net/11630/13095
Koleksiyonlar
- Cilt 25 : Sayı 4 [25]



















