Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKüçükkurt, İsmail
dc.contributor.authorAvcı, Gülcan
dc.contributor.authorEryavuz, Abdullah
dc.contributor.authorBayram, İsmail
dc.contributor.authorÇetingül, İbrahim Sadi
dc.contributor.authorAkkaya, Abdil Burhaneddin
dc.contributor.authorUyarlar, Cangir
dc.date2015-02-19
dc.date.accessioned2015-02-19T14:10:56Z
dc.date.available2015-02-19T14:10:56Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn1308-1594
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/2194
dc.description.abstractAniseed (Pimpinella anisum L.), an aromatic plant, is an annual herb cultivated in many countries but indigenous to Iran, India and Turkey. Aniseed has been used effects of carminative, antiseptic, antispasmodic, expectorant, stimulant and stomachic. This study was carried out to determine the effects of Aniseed (Pimpinella anisum L.) on blood malondialdehyte (MDA), antioxidant activity (AOA), glutathion (GSH), total cholesterol (TC), glucose, total protein (TP) and triglyceride (TG) in laying quails. A total of 180 laying quails were divided into six groups. One basal diet was used in the experiment. There were 5 experimental groups which were supplemented with aniseed as follows: Group I; 10 g/Kg, Group II; 20 g/Kg, Group III; 30 g/Kg, Group IV; 40 g/Kg, Group V; 50 g/Kg, respectively. The Control Group received no aniseed throughout the experiment lasted for 13 weeks. Aniseed supplementation reduced blood MDA significantly (p<0.05) in Groups I, II and III. Whereas plasma AOA level was higher in Groups III and V compared to the CG. Blood GSH increased significantly (p<0.05) in Groups III, IV and V. TC, glucose and total protein concentrations were not affected by supplemental aniseed. Plasma TG level was lower in only Group I than in the CG. In conclusion, the results of this study demonstrate that aniseed could be used at 30 g/Kg level in quail diets for an increased antioxidant activity with GSH and a decreased MDA levels.en_US
dc.description.abstractBir aromatik bitki olan anason (Pimpinella anisum L.), başta İran, Hindistan ve Türkiye olmak üzere birçok ülkede yetiştirilen yıllık bir bitkidir. Anason tohumu karminatif, antiseptik, antispazmodik, ekspektoran, stimulant ve midevi etkileri nedeni ile kullanılmaktadır. Bu çalışma yumurtacı bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) anason tohumunun kan malondialdehit (MDA), antioksidan aktivite (AOA), glutatyon (GSH), total kolesterol (TK), glukoz, total protein (TP) ve trigliserid (TG)’leri üzerine etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada 180 adet yumurtacı bıldırcın kullanılmış, biri anason tohumu ilave edilmemiş bazal rasyonu tüketen Kontrol grubu (KG) olmak üzere sırası ile Grup I; 10 g/Kg, Grup II; 20 g/Kg, Grup III; 30 g/Kg, Grup IV; 40 g/Kg, Grup V; 50 g/Kg düzeyinde anason tohumu ilave edilmiş rasyonları tüketen deneme grupları olacak şekilde 6 gruba ayrılmıştır. Çalışmada bir temel rasyon kullanılmış ve çalışma 13 hafta sürdürülmüştür. Anason ilavelerinin kan MDA düzeyini anlamlı olarak (p<0.05) Grup I, II ve III te düşürdüğü, plasma AOA düzeyinin, KG ile karşılaştırıldı- ğında Grup III and V te daha yüksek olduğu (p<0.05), kan GSH düzeyinin ise Grup III, IV and V te anlamlı olarak (p<0.05) yüksek olduğu, bununla birlikte kan glukoz ve total protein düzeylerinin ise anason tohumu ilavesinden etkilenmediği görülmüştür. Plazma TG düzeyinin ise sadece Grup I de control grubundan düşük olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Bu sonuçlar, temel rasyona 30 g/Kg düzeyinde anason tohumu ilavesinin GSH ile birlikte AOA düzeyini artırdığını ve MDA seviyesini azaltabileceğini göstermektedir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAniseeden_US
dc.subjectMalondialdehydeen_US
dc.subjectAntioxidant Activityen_US
dc.subjectBiochemical Parametersen_US
dc.subjectQuailen_US
dc.titleEffects of Supplementation of Aniseed (Pimpinella anisum L.) at Various Amounts to Diets on Lipid Peroxidation, Antioxidant Activity and Some Biochemical Parameters in Laying Quails (Coturnix coturnix japonica)en_US
dc.title.alternativeYumurtacı Bıldırcınların (Coturnix coturnix japonica) Diyetine Farklı Miktarlarda İlave Edilen Anasonun (Pimpinella anisum L.) Lipid Peroksidasyonu, Antioksidan Aktivite ve Bazı Biyokimyasal Parametrelere Etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentDepartments of Biochemistry Physiology and Animal Nutritio, Faculty of Veterinary Medicine Afyon Kocatepe Universityen_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage5en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster