Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUral, Mesut
dc.contributor.authorYüksel, Hayati
dc.contributor.authorSarıeyyüpoğlu, Mustafa
dc.contributor.authorUlucan, Aykut
dc.date2015-02-19
dc.date.accessioned2015-02-19T14:14:43Z
dc.date.available2015-02-19T14:14:43Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn1308-1594
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/2198
dc.description.abstractÇalışmada sağlıklı, 60 adet Aynalı Sazan (Cyprinus carpio) kullanıldı. Sertlik derecesi, pH ve sıcaklık derecesi sırasıyla 29 mg/L CaO, 7,8 ve 20 oC olarak ayarlanan akvaryumlara bırakılan balıklar 15 gün süreyle buralarda tutularak adaptasyonları sağlandı. Daha sonra bu balıklar her bir grupta 10 balık bulunan 6 gruba ayrıldı. Gruplar I, II, III, IV, V ve kontrol grup olarak adlandırıldı ve bu grupların pH seviyeleri sırasıyla 2,3,4,5,6 ve 7,8 (± 0,1) olarak ayarlandı. Çalışma süresince ölen ya da çalışma sonunda nekropsileri yapılan balıklardan karaciğer, dalak, bağırsak, kalp, beyin ve solungaç olmak üzere alınan doku örnekleri %10’luk formalin solusyonunda tespit edildi. Klinik olarak, düşük pH seviyelerine sahip pH= 2- 4 (± 0,1) ) akvaryumlardaki balıklarda solunum güçlüğü ve su yüzeyine yakın yüzme hareketleri gözlendi. I,II ve III. gruplarda karaciğer, böbrek, bağırsak ve solungaç filamentlerinde mikroskobik olarak vakuolizasyon, dejenerasyon, kanama ve hiperplazi gibi değişiklikler belirlendi. Bu gruplardaki balıklarda gözlenen lezyonların şiddetinin asiditeye paralel olarak arttığı gözlendi. Grup IV, V ve kontrol grubu balıklarda klinik ve patolojik bir değişiklik belirlenmedi.en_US
dc.description.abstractIn this study, 60 carps (Cyprinus carpio) were used as research material. Adaptaion of fish to water having 29 mg/L CaO, pH 7,8 and 20 C was achived in aquiriums for 15 days. Fish were divided into 6 groups each having 10 fish. The groups were named as Group I, II, III, IV, V and control group, and their pH levels were adjusted to 2,3,4,5,6 and 7,8 (±0,1), respectively. The gills, livers, spleens, kidneys, intestines, hearts and brains of fish died during experiment and necropsied at the end of experiment were fixed in 10% formaline. Clinically, asphexia and surface swimming were observed in the fish kept at low pH levels (2-4 ±0,1). Microscopically, vacuolation, degeneration, hemorrhage and hyperplasia were determined in the livers, kidneys, intestines and gills, filaments of fish in groups I, II and III. An increase was observed in the severity of these lesions in parallel to acidity. No pathological and clinical changes were determined in the groups IV, V and control.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectpHen_US
dc.subjectSuen_US
dc.subjectAynalı Sazanlaren_US
dc.subjectPatolojien_US
dc.titleDüşük pH’lı Suların Aynalı Sazanlar (Cyprinus Carpio L.1758) Üzerindeki Klinik ve Patolojik Etkilerien_US
dc.title.alternativeClinical and Pathological Effects in the Carp (Cyprinus carpio L.1758) Exposed to Low pH Levels in the Wateren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Patoloji ADen_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.startpage19en_US
dc.identifier.endpage22en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster