Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzçelik, Uğur
dc.contributor.authorBayram, İsmail
dc.date2015-02-25
dc.date.accessioned2015-02-25T08:19:53Z
dc.date.available2015-02-25T08:19:53Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1308-1594
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/2315
dc.description.abstractBu araştırma kuzu konsantre yemlerinde kullanılan çörek otu tohumunun (Nigella Sativa) canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, kan serumunda antioksidan kapasite, total protein, üre ile rumen sıvısında ph ve rumen üre azotu düzeylerine olan etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada her birinde 6 pırlak kuzu bulunan toplam 5 grup oluşturulmuştur. Araştırma, konsantre yemlerine çörek otu katılmayan (kontrol grubu) ve sırasıyla % 1, 2, 3 ve 4 oranlarında çörek otu ilave edilen toplam 5 grup üzerinde yürütülmüştür. Gruplarda 12-14 haftalık yaşta, toplam 30 kuzu barındırılmıştır. Araştırma 8 hafta sürdürülmüştür. Rasyonlarda kaba yem olarak yonca otu kullanılmıştır. Su ve yem serbest olarak verilmiştir. Canlı ağırlıkları belirlemek için kuzular haftalık olarak tartılmıştır. Yem tüketimlerini belirlemek için günlük olarak yemler tartılmıştır. Kuzular grup yemlemesine tabi tutulmuştur. Besi süresi sonunda bütün kuzulardan kan, rumen sıvısı numunesi alınmıştır. Canlı ağırlık artışları ortalaması kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 325.0, 320.3, 312.8, 324.2, 323.8 g olarak tespit edilmiş ve gruplar arasındaki fark istatistik olarak anlamlı bulunmamıştır. Çörek otunun % 4 düzeyine kadar kuzu konsantre yemlerinde kullanılması ile yemden yararlanma oranları ile kan serumunda incelenen parametrelerden total protein, üre ve antioksidan kapasite ve rumen sıvısında üre değerleri üzerine herhangi bir olumsuz etkisi görülmemiştir. Buna karşın çörek otunun, rumen sıvısının pH değerini artırdığı (P<0.05) tespit edilmiştir. Sonuç olarak çörek otu tohumunun kuzu konsantre yemlerinde % 4 düzeyine kadar kullanılmasının besi performansı ve bazı kan parametreleri açısından sakıncasının olmadığı, hatta yoğun konsantre yemlerle beslenen ruminantlarda olumsuzluğa yol açan asidoz problemine karşı rumen sıvısında pH değerini artırması ile olumlu etkilerinin olduğu söylenebilir.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out for the purpose of determining the effect of black cumin (Nigella Sativa) supplementation diets of lambs on body weight gain, feed consumption, feed conversion ratio, antioxidant capacity and total protein content of blood serum , and pH and urea levels of the rumen fluids. For the research, totally 5 groups was formed including 6 lambs (Pirlak) in each. During the research one group pointed as control and did not supplemented any Black cumin whereas the other groups were supplemented with the Black cumin of 1 %, 2 % , 3 %, 4 % respectively. There were 30 lambs aged from 12 to 14 weeks ın the groups. This research lasted 8 weeks. The alfalfa hay used as roughage in the diets. Water and feeds were given ad libitum. The lambs were weighed weekly to determine their body weight performance. Feed consumption were weighed daily. The lambs were exposed to the group feeding. Blood and rumen samples were taken at the end of the trial. The mean body weight gain of all groups were found as 325.0, 320.3, 312.8, 324.2, 323.8 respectively. It was found that these numbers have no significant statistically. With the use of Black cumin to the level of 4 % in diets of pirlak lambs did not cause any negative effect regarding feed conversion ratio and total protein, urea, and antioxidant capacity of blood serum; and urea value of rumen liquid. On the other hand when the rumen pH values of trial groups were compared with the control group they have found higher (P < 0.05) . As a result it was found that the use of black cumin to the level of 4 % for the feed conversion ratio of lambs had no negative effect on the body weight gain of specific blood parameters. Even it could be said that the use of black cumin had positive effect on rumen environment by increasing pH value of rumen liquid. This could protect lamb rumen status and health against acidosis which occurs in ruminants that were fed with highly concentrated diets.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBesi Performansıen_US
dc.subjectÇörek Otuen_US
dc.subjectKan Kuzuen_US
dc.subjectRumenen_US
dc.titleÇörek Otunun (Nigella Sativa) Kuzularda Besi Performansı, Bazı Kan ve Rumen sıvısı Parametreleri Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeThe Effect of Black Cumin (Nigella Sativa) on Performance, Some Blood and Rumen Fluid Parameters in the Lambsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentKocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları ADen_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.startpage27en_US
dc.identifier.endpage33en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster