Türkiye’de Özel Okul Öncesi Eğitim, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarının Vergiler ve Vergi Teşvikleri Karşısındaki Konumu (Ege Bölgesi Uygulama Sonuçları)
Özet
Yapılan çalışmada, özel okulların vergiler ve vergi teşvikleri karşısındaki konumları tespit edilmiş ve bu kuramların eğitim sistemindeki paylarının artırılmasında, vergisel teşviklerin arttırılmasının gerekliliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kurumların vergi teşvikleri karşısındaki konumlarının tespiti ile vergi teşviklerinin arttırılmasının bu kurumlar üzerinde nasıl bir etki yapacağı anket yöntemiyle belirlenmeye çalışılmıştır.
Birinci bölümde özel öğretim kurumlarının tanımı ve özellikleri üzerinde durulmuş ve resmi öğretim kurumları ile özel öğretim kurumlarının türleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca özel öğretim kurumları, tarihsel gelişim açısından da ele alınmıştır.
İkinci bölümde öncelikle eğitim hizmetinin kamusal mal ve hizmetler içerisindeki yeri belirlenmiştir. Daha sonra devletin eğitim hizmeti sunma gerekçeleri üzerinde durulmuş ve eğitim harcamalarının kamu ekonomisi üzerindeki yükü ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Üçüncü bölümde özel okulların tabi oldukları vergi türleri ve uygulamaları hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca, özel okullara yönelik daha önce uygulanan ve günümüzde de uygulanmakta olan vergisel teşvikler hakkında açıklamalar yapılmıştır.
Dördüncü bölümde ise Ege bölgesinde yer alan özel okullara yönelik yapılan anket çalışmasının sonuçları irdelenmiştir. Uygulama ve gözlemler neticesinde özel okullara yönelik teşviklerin yetersiz olduğu ve bu teşviklerden de kurumların tam anlamıyla yararlanamadıkları saptanmıştır. Ayrıca, kurumların sayılarının arttırılması için yeni vergisel teşviklerin getirilmesi ve bu teşviklerin amacına ulaşabilmesi için kurumlara profesyonel desteklerin sağlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. This study evaluates the private head-start, elementary and secondary educational institutions in Turkey with respect to taxes and tax incentives and analyzes the importance of tax incentives to increase the share of the private schools. Using a survey technique this study determines the position of these institutions against tax incentives and likely effects of some increase in tax incentives.
In the first part, the definition of private educational institutions is given and their features are discussed. This part also deals with the types of public and private educational institutions and provides a historical developments in private schools in Turkey.
In the second part, privously, the meaning of educational service in public on services, has been defined. Later on, it has been bring up the supply of efencial in education services and it has been expalined that the efect of educational service in public economics.
In the third part, the tax types faced by these institutions and their applications are reviewed. Tax incentives given to private schools in the past and those of today are other subtitles discussed in this part.
In the fourth part, the findings of interview gathered from the private schools of different levels in Aegean Region are discussed. It is found via interviews and observation that tax incentives given to private schools are inadequate and that they could not benefit from these incentives fully. It is also concluded that to increase the number of these institutions new tax incentives should be introduced and that for the incentives to succeed professional help to these institutions should be provided.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3030Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]