İlköğretim Dördüncü Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Kitabının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi
Özet
Bu çalışmanın amacı, dördüncü sınıf fen ve teknoloji ders kitabının öğretmen görüşlerine göre, “en son bitirilen eğitim kurumu, “hizmet süresi” ve “kitap seçme tercihi” değişkenlerine bağlı olarak incelenmesi ve değerlendirilmesidir.
Bu çalışma, Afyonkarahisar il evreninde, merkezi 37 okul örnekleminde 283 sınıf öğretmeninin katılımı ile 2008–2009 öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme formu olarak beş bölümden oluşan bir anket çalışması uygulanmıştır. Birinci bölümde, öğretmenlerin kişisel bilgilerini öğrenmek amacıyla hazırlanmış sorular, ikinci bölümde bilimsel içerik, üçüncü bölümde öğretim yaklaşımı, dördüncü bölümde okunabilirlik ve beşinci bölümde etkinlikler ile ilgili öğretmenlerin görüşlerini tespit etmeyi amaçlayan elli soru vardır.
Anketten elde edilen veriler için tek yönlü varyans analizi ve betimsel istatistikler kullanılmıştır. Bulgular sonucunda bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Öğretmenlerin, “öğrenim düzeyi” değişkenine bağlı olarak bilimsel içerik, öğretim yaklaşımı, okunabilirlik ve etkinlikler önermelerinde anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Öğretmenlerin, “hizmet süresi” ve “kitap seçme tercihi” değişkelerine bağlı olarak bilimsel içerik, öğretim yaklaşımı, okunabilirlik ve etkinlikler maddeleri ile ilgili görüşlerde bir fark görülmemiştir. The aim of this study is to examine and evaluate the fourth grade Science&Technology textbook based on the parametres of “the last graduated school” , “the duration of service” and “the choise of textbook” according to the teacher.
This study was implemented in 2008-2009 academic year by the contribution of 283 teachers from 37 schools which were in the center of Afyonkarahisar. As an evaluation form, a survey with fire sections was applied. There are fifty questions in total; there are questions to learn teachers’ personal informations in the first section; sientific content in the second section; techniques and methods used in the third section; readability in the forth section and questions aiming to establish views of the teachers about activities in the last section.
For the data derived from this survey one-way variance analysis and descriptive statistics were utilized. According to the findings some results were reached. According to the findings, some results were reached. Some meaningful differences were identified in the section of science contect, techniques and methods used, readability and activities based on the parameter of the last graduated school. It was identified that the teachers shared the same views the section of scientific contect, the techniques and methods used, readability and activities based on the parametres of “duration of service” and “choise of book”.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3122Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]