Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBayram, İsmail
dc.contributor.authorTahan, Mehmet
dc.date.accessioned2015-03-31T11:37:50Z
dc.date.available2015-03-31T11:37:50Z
dc.date.issued2009
dc.date.submitted2009
dc.identifier.citationTahan, Mehmet. Çörek Otu (Nigella Sativa) ve Maydonozun (Petroselinum Crispum ) Yumurtacı Bıldırcın Rasyonlarında Kullanılmasının Yumurta Verimi, İç Kalitesi ile Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkisi. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi,2009.en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/3540
dc.description.abstractBu araştırma yumurtacı bıldırcın rasyonlarına farklı oranlarda katılan çörek otu tohumu (ÇOT) ve kurutulmuş maydonoz ununun (MU) (Nigella Sativa ve Petroselinum Crispum ) yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta iç kalite özellikleri, kuluçka randımanı ve yumurta kolesterol değerleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada çörek otu tohumu ve maydanoz içermeyen bir kontrol grubu (K) ile % 1.00 çörek otu tohumu (G1), % 1.00 maydanoz (G2), % 1.50 çörek otu tohumu (G3), % 1.50 maydanoz (G4), % 0.50 çörek otu tohumu + % 0.50 maydanoz (G5), % 0.75 çörek otu tohumu + % 0.75 maydanoz içeren (G6) olmak üzere toplam 7 farklı grup oluşturulmuştur. Gruplarda 12-14 haftalık yaşta, 140 yumurtacı dişi bıldırcın, 70 erkek bıldırcın olmak üzere toplam 210 bıldırcın barındırılmıştır. Araştırma 8 hafta sürdürülmüştür. Araştırmada yumurta verimleri günlük, yem tüketimleri ve yumurta ağırlıkları ise haftalık olarak belirlenmiştir. Yumurta iç kalite özellikleri; şekil indeksi, ak indeksi, sarı indeksi, haugh birimi ve kabuk kalınlığı ile yumurtada kolesterol değerlerini belirlemek amacıyla, deneme ortası ve sonunda her gruptan toplam 70 adet, kuluçka randımanını belirlemek için toplam 175 adet yumurta kullanılmıştır. Erkek bıldırcınlarda canlı ağırlık bakımından deneme sonunda farklılık görülmezken, dişi bıldırcınlardaki farklılıklar ise istatistik olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Sekiz haftalık araştırma sonunda ortalama yem tüketimleri, sırasıyla (K; G1; G2; G3; G4; G5; G6); 29.9, 29.7, 29.2, 30.3, 31.2, 29.7 g olarak tespit edilmiş olup, yem tüketimleri bakımından grup ortalamaları arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Ortalama yemden yararlanma oranları sırasıyla (K; G1; G2; G3; G4; G5; G6); 2.0, 2.1, 2.1, 2.1, 2.2, 2.2, 2.2 olarak tespit edilmiş olup, yemden yararlanma oranları bakımından grup ortalamaları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). Ortalama yumurta verimi oranları sırasıyla (K; G1; G2; G3; G4; G5; G6); % 83.5, 87.4, 85.7, 88.8, 88.6, 89.0, 88.9 olarak tespit edilmiş olup, yumurta verim oranları bakımından grup ortalamaları arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Gruplarda ortalama yumurta ağırlığı miktarları sırasıyla (K; G1; G2; G3; G4; G5; G6); 12.6, 12.6, 12.8, 12.8, 12.7, 12.4, 12.6 g olarak tespit edilmiştir. Bulunan değerler arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. 8 haftalık araştırma sonunda ortalamalar dikkate alındığında yumurta iç kalite değerlerinden sarı rengi dışında kalan, ak indeksi, sarı indeksi, kabuk kalınlığı, haugh birimi ve yumurta kolesterol değerleri çörek otu ve maydonuzun ayrı ayrı ve değişik oranlarda birlikte kullanılmalarından istatistiksel olarak etkilenmemiştir. Ortalama kuluçka randımanları sırasıyla (K; G1; G2; G3; G4; G5; G6); % 88.0, 88.0, 68.0, 36.0, 68.0, 56.0, 88.0 olarak tesbit edilmiş ve istatistiki olarak anlamlı bulunmuştır ( p<0.05). Sonuç olarak; yumurtacı bıldırcın rasyonlarında değişik oranlarda çörek otu ve maydanoz katkısının yem tüketimi ve yumurta verim oranları ile yumurta ağırlığını etkilemediği, % 0.50 Ç.O + % 0.50 maydanoz veya % 0.75 Ç.O + % 0.75 maydanoz katkısının erkek ve dişi CA ve CAA’nı, % 1.00 Çörek otu tohumu ile % 0.75 Ç.O + % 0.75 maydanoz ilavesinin kuluçka randımanlarını ve % 1.00 Ç.O ve % 1.00 maydanoz katkısının yemden yararlanma oranlarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde rasyonlara; farklı düzeylerde ayrı ayrı ve birlikte katılmalarının yumurtacı bıldırcınlarda önemli bir yan etki oluşturmadığı ve genel verim performansları açısından uygun olduğu ancak, her iki yem katkı maddesinin birlikte kullanılmaları durumunda; bıldırcınlarda dişi ve erkek canlı ağırlık değişiminde anlamlı olarak en yüksek değerlerin saptanması, yumurta verim oranları ve kuluçka randımanlarını yükseltmesi her iki yem katkı maddesi arasında pozitif bir etkileşim bulunabileceğini akla getirmektedir. Bu nedenle her iki yem katkısının belirtilen düzeylerde birlikte kullanılmalarının uygun olabileceği kanısına varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out for the purpose of determining the effect of utilisation black cumin (Nigella sativa) and dry parsley (Petroselinum crispum ) in diets on body weight, feed consumption, feed conversion ratio, egg production, egg quality and hatching results in the laying quails. This research took 8 weeks and performed totally on 210 laying quails as 140 female and 70 male at 14 weeks age old. The quails were randomly allocated in 7 dietary treatments one as the negative control group without any feed additives (K), the others designed as 1.00 % black cumin (G1), 1.00 % parsley (G2), 1.50 % black cumin (G3), 1.50 % parsley (G4), 0.50 % black cumin + 0.50 % parsley (G5) and 0.75% black cumin + 0.75% parsley fed (G6) respectively. In the study, egg production (%) was recorded daily, feed intake and egg weight was calculated weekly. Body weight was measured at the begining and at the end of experiment to calculate the average body weight gain. Egg quality parameters; shape, albumen and yolk index, Haugh unit and eggshell thickness and, egg yolk cholesterol value were measured using 70 eggs per each group (totally 175 eggs) for two times at the, middle and end of the experiment. At the end of the study, 175 eggs were hatched to determine the hatchability. There were not statistically difference between among the groups acording to male body weight, except female body weight (p<0.05). Average mean feed intakes of the groups were recorded as 29.9, 29.7, 29.2, 30.3, 31.2, 29.7 g; K; G1; G2; G3; G4; G5; G6, the values didn’t statistically differ among the groups. Feed conversion ratio was found as 2.0, 2.1, 2.1, 2.1, 2.2, 2.2, 2.2 for K; G1; G2; G3; G4; G5; G6 respectively and there was significant difference was observed among the groups (p<0.05). Egg production (%) was recorded as 83.5, 87.4, 85.7, 88.8, 88.6, 89.0, 88.9 % for K; G1; G2; G3; G4; G5; G6, no significant difference was observed. Egg weight, egg quality parameters (except the yolk color) and egg yolk cholesterol levels were found similar. Hatchability percentage was found as 88.0, 88.0, 68.0, 36.0, 68.0, 56.0, 88.0 %; K; G1; G2; G3; G4; G5; G6 (p<0.05) respectively. The differences were statistically significant among the groups (p<0.05). It was determined that the use of black cumin and dry parsley in diets have no significant effect on feed intake, egg production %, egg weight, the use of 0,50 % black cumin + 0.50% parsley or 0.75 % black cumin + 0.75% parsley for the body weight and body weight gain, 1.00% black cumin and, 0.75% black cumin + 0.75% parsley for hatchability, 1.00% black cumin and 1.00% parsley. For the feed conversion ratio it had positive effects. In addition, it was found that the use of 1.00% black cumin and 1.00% parsley and, 0.50 % black cumin + 0.50% parsley or 0.75 % black cumin + 0.75 % parsley fed diets had no any negative side effect on the parameters. As a result, it was found that the use of black cumin and parsley as together in the layer quail rations as feed additives have synergetic effect on body weight gain, egg production and hatchability. For this reason, the use of black cumin and parsley fed together could be profitable to improvement of performance of laying quail as the natural way.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMaydanozen_US
dc.subjectBıldırcınen_US
dc.subjectÇörek Otuen_US
dc.subjectYumurta Verimen_US
dc.titleÇörek Otu (Nigella Sativa) ve Maydonozun (Petroselinum Crispum ) Yumurtacı Bıldırcın Rasyonlarında Kullanılmasının Yumurta Verimi, İç Kalitesi ile Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeThe Effect of Utılısatıon Black Cumın (Nigella Sativa) yıng Quaıl Dıets on Egg Yıeld, Egg Qualıty and Hatchıng Resultsand Parsley (Petroselinum Crispum) in Laen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster