Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Kayıtlı Holstayn Irkı Sığırlarda Bazı Verim Özellikleri
Özet
Bu çalışma Burdur İli Merkezinde yetiştirilen Siyah Alaca sığırlara ait bazı
süt ve döl verim özellikleri ile bu özellikler üzerine çevre faktörlerinin etkisini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma gerecini Burdur Damızlık Hostayn
Yetiştiriciler Birliğine kayıtlı 61 işletmeden tesadüfi olarak seçilen 255 baş Siyah
Alaca sığıra ait 2000-2005 yılları arasındaki veriler oluşturmuştur.
İncelenen süt verim özelliklerinden 305 günlük Süt Verimi, Laktasyon Süresi
ve Kuru Döneme ait ortalama değerler sırasıyla 5735,67 ± 70,49 kg, 330,45 ± 2,61
gün ve 81,21 ± 1,98 gün olarak bulunmuştur. Döl verim özelliklerinden İ lk
Tohumlama Yaşı, İ lk Buzağılama Yaşı, Servis Periyodu ve Buzağılama Aralığı
sırasıyla 572,43 ± 9,13 gün, 842,79 ± 8,54 gün, 124,37 ± 3,32 gün ve 398,47 ± 2,94
gün olarak gerçekleşmiştir. Araştırmada, çevre faktörleri olarak mevsim, yıl,
laktasyon sayısı ve yaşın etkileri incelenmiştir.
Süt verim özelliklerinden 305 Günlük Süt Verimi üzerine mevsimin ve
laktasyon sayısının etkisi önemli ( p<0.05 ), yıl ile yaşın etkisi ise önemsiz çıkmıştır.
Laktasyon Sayısı ve Kuru Dönem üzerine tüm faktörlerin etkisi önemsiz olarak tespit
edilmiştir. Döl verim özelliklerinden İ lk Tohumlama Yaşı ile İ lk Buzağılama Yaşı
üzerine mevsimin ve yılın etkisi önemsiz olarak bulunmuştur. Servis Periyodu ve
Buzağılama Aralığı üzerine tüm faktörlerin etkisi önemsiz çıkmıştır.
Sonuç olarak Burdur ili için elde edilen verim değerleri Türkiye şartlarında
makul olarak kabul edilebilir niteliktedir. Yetiştiricilerin sığırcılıkta sürü idaresi
konusunda bilgi düzeylerinin artırılması, bakım ve besleme şartlarının yeniden
gözden geçirilmesi ile zaman içinde Siyah Alaca sığırlar için bildirilen optimum
verim seviyesine ulaşılabileceği kanaatine varılmıştır. In present study the effect of season, year, number of lactation and calving
age on milk and reproductive traits were examined in 255 Holstein cattle in central
region of Burdur.
Mean values of 305 days milk yield, lactation length and dry period were
5735,67 ± 70,49 kg, 330,45 ± 2,61 day and 81,21 ± 1,98 day respectively. Among
the reproductive traits, first insemination age, age at first calving, service period and
calving interval were 572,43 ± 9,13 day, 842,79 ± 8,54 day, 124,37 ± 3,32 day and
398,47 ± 2,94 day respectively.
Effect of lactation number and season on 305 days milk production were
found statistically significant (p<0.05), however, effect of year and age were not
significant. Additionally, the effect of season and year on first insemination age and
first calving age were not significant The effects of all of the factors on the service
period and on the calving interval were not significant.
As a result of this experiment, the performance parameters of the Holstein
cattle from Burdur province can be accepted as fair enough under Turkish condition.
It can be concluded that further training and therefore gained experiences of the
farmers, by the time, associated with the improved management and feeding
conditions would improve the performance of the Holstein cattle to optimum level.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3780Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]