İki Farklı Ticari Yumurtacı Tavuk Genotip’ine Ait Yumurtalarda Kalite Kriterlerinin Depolama Süresine Göre Değişimi
Özet
Araştırmada, 24 haftalık Babcock300 (beyaz yumurtacı) ve Isa-Brown
(kahverengi yumurtacı)’a ait 900 adet yumurta kullanılmıştır. B–1, Babcock300’ e ait,
K–1 ise Isa-Brown’ a ait günlük yumurtaları tanımlamaktadır. B–2, Babcock300’ e ait,
K–2 ise Isa-Brown’ a ait bir hafta 22 0C’ de depolanmış yumurtalardır. B–3 ve K–3 ise
ilk hafta 22 0C’ de ikinci hafta 27 0C’ de depolamaya tabi tutuldu. Yumurtalar tartıldı,
şekil indeksleri ölçüldü, kırıldıktan sonra ak ve sarı yükseklikleri ölçüldü, Haugh birimi
hesaplandı.
Grup ortalamaları arasındaki farklılığın önemi varyans analizi, gruplar arası
farkın önemlilik kontrolü ise Duncan testiyle belirlenmiştir. Depolama süreleri yumurta
kalite parametre değerleri bakımından anlamlı farklılık ortaya koymuştur (P<0,05).
Depolama süresi arttıkça yumurta kalite değerleri (şekil indeksi hariç) azalmıştır.
Kullanılan yumurta kalite parametreleri bakımından iki genotip anlamlı farklılık
göstermiştir (P<0,05). Şekil indeksi % 76,24 (B–1), % 76,21 (B–2), % 75,94 (B–3) ve%
77,99 (K–1), % 78,50 (K–2), % 78,29 (K–3); yumurta ağırlığı 59,27g (B–1), 57,78g (B–
2), 55,15g (B–3) ve 61,90g (K–1), 61,14g (K–2), 56,99g (K–3); ak yüksekliği 9,13mm
(B–1), 4,87mm (B–2), 3,14mm (B–3) ve 7,77mm (K–1), 4,47mm (K–2), 2,91mm (K–
3); sarı yüksekliği 17,30mm (B–1), 15,10mm (B–2), 11,64mm (B–3) ve 16,99mm (K–
1), 14,62mm (K–2), 11,24mm (K–3); Haugh birimi 95,47 (B–1), 67,46 (B–2), 49,52
(B–3) ve 87,32 (K–1), 62,14 (K–2), 45,38 (K–3) bulunmuştur. In this study, 900 eggs from two different strains of egg layer hens (Babcock300
and Isa-Brown) were used. B-1 stands for the eggs from Babcock300 and K-1 for the
eggs from Isa-Brown and analyzed when the eggs were in day old status. B-2 and K-2
stands for the eggs from Babcock300 and Isa-Brown and analyzed when the eggs were
stored in 22 0C for one week. B-3 and K-3 stands for the eggs from Babcock300 and Isa-
Brown and analyzed when the eggs were stored in 22 0C for the first week and 27 0C for
the second week. Eggs were weighed, shape index were measured and they were broken
to measure the albumen height and yolk height. Haugh unit was calculated.
The data were analyzed with the One-Way ANOVA procedure using SPSS
statistical package program. The means were compared for significance by Duncan’s
test. The differences between the storage periods were found statistically significant
(P<0,05) for all the parameters except shape index. The differences in genotypes were
found statistically significant (P<0,05) for all the parameters (P< 0.05). Shape index %
76,24 (B-1), % 76,21 (B-2), % 75,94 (B-3) and % 77,99 (K-1), % 78,50 (K-2), % 78,29
(K-3); egg weight 59,27g (B-1), 57,78g (B-2), 55,15g (B-3) and 61,90g (K-1), 61,14g
(K-2), 56,99g (K-3); albumen height 9,13mm (B-1), 4,87mm (B-2), 3,14mm (B-3) and
7,77mm (K-1), 4,47mm (K-2), 2,91mm (K-3); yolk height 17,30mm (B-1), 15,10mm
(B-2), 11,64mm (B-3) and 16,99mm (K-1), 14,62mm (K-2), 11,24mm (K-3); Haugh
unit 95,47 (B-1), 67,46 (B-2), 49,52 (B-3) and 87,32 (K-1), 62,14 (K-2), 45,38 (K-3).
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/3906Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]