Afyon Bölgesinden Toplanan Süt ve Taze Peynir Örneklerinden Brucella Türlerinin Saptanması
Özet
Bruselloz, Brucella cinsi bakterilerle oluşan koyun, keçi, sığır, manda ve domuz gibi hayvanların et, süt, idrar gibi vücut sıvıları, infekte süt ile hazırlanan süt ürünleri ve hayvanların gebelik materyali aracılığı ile insanlara bulaşabilen; titreme ile yükselen ateş, kas ve büyük eklemlerde ağrı ile seyreden bir zoonozdur.
Zoonozlar toplum sağlığını ekonomik açıdanda etkileyen sorunlardan birisidir. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sayıları giderek artan zoonotik hastalıklar grubu içerisinde yer alan bruselloz eski bir tarihçesi olan ve hala güncelliğini koruyan bir hastalıktır. Ülkemiz gibi ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı ülkelerde büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır
Bu çalışmada Afyon yöresinden toplanan 100’er adet süt ve taze peynir örneğinden kültür yöntemleriyle Brucella türleri araştırılmıştır. Kültür yöntemleriyle süt örneklerinden 25 (%25) tanesinde Brucella türleri saptanmıştır. Bu 25 (%25) örnekten; 5 (%5) tanesinin B.abortus, diğer 20 (%20) örneğin ise B. melitensis olduğu tespit edilmiştir.
Sütlerde yapılan Ring testinde 35 (%35) örnekte pozitiflik bulunmuştur. Pozitif örneklerin 15 (%15) tanesi ineklerden alınan sütlerde, 20 (%20) tanesi de koyunlardan alınan sütlerdi. Yine sütlerde yapılan Whey-AT testi ile 15 (%15) örnekte pozitiflik bulunmuştur.
Toplanan taze peynir örneklerinin yalnız 2’sinde (%2) Brucella spp. üretilmiştir. Brusellosis is a zoonose which froms with the types of Brucella bacteries and infects the people with the meat, milk, body fluid as urine of animals like sheep, goats, oxes, buffalas, pigs and also with milk-products from infected milk and with the pregnance material of animals; this progresses in muscles and big joints with trembling and high temprature.
Zoonoses are big problems of social health. Brusellosis which takes part in the group of zoonose illneses in our country as well as in all the world, is a big disease that has an old history and protects its popularity. It causes great economical loses in countries whese economy depends on agriculture and stok-breeding as in our country.
Brucella spp. are studied in this work with cultural methods taken from 100 different milk and fresh cheese samples in Afyon. Brucella spp.’s are found out in 25 (25%) samples with the cultural methods. 5 (5%) samples are B. abortus, the other 20 (20%) samples B. melitensis from theese 25 (25%) samples.
In Ring tests searched in milk, in 35 samples (35%) have a positiveness. Theese 15 (15%) are from cows, 20 (20%) are from sheep milk. However, with the Whey-AT tests 15 samples (15%) have positiveness. Too.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/4014Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]