Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorHerkmen, Tuğçe Bahar
dc.contributor.authorTürkyılmaz, Süheyla
dc.date.accessioned2016-07-27T13:37:03Z
dc.date.available2016-07-27T13:37:03Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn2147-6853
dc.identifier.urihttp://kvj.aku.edu.tr/wp-content/uploads/sites/56/2016/06/2016_9_2_Article_1.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/4321
dc.description.abstractBu çalışmada, 600 mastitisli sığır sütünden izole edilen Enterococcus faecium izolatlarının önemli virülens genlerinin [jelatinaz (gelE), enterokokal yüzey proteini (esp), adezyonla ilgili protein (efaAfm)] polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile incelenmesi amaçlandı. Enterokok izolasyonu selektif besiyerleri kullanılarak gerçekleştirildikten sonra cins ve tür düzeyinde identifikasyonlar PZR ile doğrulandı. Çalışmada 96 Enterococcus spp. izole edilirken; bunların %13,5’i E. faecium olduğu belirlendi. Bu izolatların virulens genlerinin incelenmesi sonucunda %69,2’sinin efaAfm, %30,7’sinin gelE ve %30,7’sinin esp genlerini taşıdıkları saptandı. İzolatların %23,1’inin herhangi bir virulens geni taşımıyordu. Beş farklı virulens genotipi saptandı. Sonuç olarak bu çalışma, mastitisli sığır sütlerinden izole edilen E. faecium izolatlarının yüksek patojenite potansiyeline sahip olduklarını gösterdi. E. faecium ile ilişkili diğer virulens faktörlerin tanımlanması, bu virulens faktörlerinin antibiyotiklerle ilişkilerinin ortaya konması konusunda daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to investigate the important virulence genes [gelatinase (gelE), adhesion-associated protein (efaAfm) and enterococcal surface protein (esp)] of Enterococcus faecium isolates isolated from 600 mastitic bovine milk samples with polymerase chain reaction (PCR). Enterococci isolation was performed with using selective agars. Identifications based on genus and species were also performed with PCR. Only 13.5% isolates were determined as E. faecium in 96 Enterococcus spp. It was determined that 69.2%, 30.7% and 30.7% isolate were carrying efaAfm, gelE, and esp genes, respectively. 23.1% of the isolates did not carry any virulence genes. Five different genotypes were detected. Finally, it can be said that E. faecium isolates isolated from mastitic bovine milk have high pathogenity. It is thought that further studies should be conducted on the definition of virulence factors related to severity of the infection and expending traits of E. faecium and their relationships with some kind of antibiotics should also be revealed.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.5578/kvj.20995en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectE. Faeciumen_US
dc.subjectEfaafmen_US
dc.subjectEspen_US
dc.subjectGeleen_US
dc.subjectMastitisen_US
dc.titleMastitisli Sığırlardan İzole Edilen Enterococcus faecium İzolatlarında gelE, esp ve efaAfm Genlerinin Varlığının İncelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of the Presence of gelE, esp and efaAfm Genes in Enterococcus faecium Isolates Isolated from Mastitic Bovineen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.startpage54en_US
dc.identifier.endpage60en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster