Kültür Ve Turizm Bakanlığının Turizm Sektörüne Yönelik Verdiği Ön Büro İşbaşı Eğitiminin İşgörenlerin Mesleki Gelişimine Etkisi
Özet
Konaklama işletmeleri hizmet üreten ve hizmet üretiminde müşteri işgören etkileşiminin kalitenin temel belirleyicisi olduğu işletmelerdir. Kaliteli hizmetin rekabetin kaynağı olduğu konaklama işletmeleri ancak işgücü ile rekabetçi yapılarını koruyabilirler. Bu durum işletmelerde istihdam edilen insan kaynağını ve onun niteliğini önemli hale getirmektedir. Konaklama işletmelerinde işgörenlerin niteliğinin korunmasında ve geliştirilmesinde en önemli araçlardan birisi eğitimdir. Sektör işletmeleri bu doğrultuda işgörenlerine yönelik farklı eğitim programları düzenleyerek onları geliştirmeye çalışmaktadırlar. Bu kapsamda en sık başvurulan eğitim programlarından birisi işbaşı eğitimleridir. İşbaşı eğitimleri işletmelerin bünyesindeki yöneticiler ve diğer tecrübeli personel tarafından verilebileceği gibi Bakanlık başta olmak üzere dışarıdan da verilebilmektedir.
Bu çalışmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın turizm sektörüne yönelik verdiği ön büro işbaşı eğitiminin sektör çalışanlarının mesleki gelişimine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kurs verilen işgörenlerin kurs öncesi ve sonrası bilgi düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuş ve ön büro işbaşı eğitiminin bilgi ve becerilerinin gelişimine olumlu katkı sağladığı tespit edilmiştir. Hospitality enterprises are the ones which produce services and in which customer-employee interaction is the fundamental determiner of the quality. Hospitality enterprises where the quality services are the source of competition can only protect their competitive structure with their workforce. This makes the human resources employed in this sector and their qualification important. One of the most important tools for keeping and improving qualifications of the employees in hospitality enterprises is on-the-job training. Accordingly, the hospitality enterprises try to improve their employees’ qualifications by organizing various training programs. In this scope, one of the most applied training programs is on-the-job training. On-the-job training can be given by the executives or other experienced personnel within the enterprises as well as by the Ministry or other external providers.
This study aims to determine the effect of the front office on-the-job training conducted by the Ministry of Culture and Tourism for tourism sector on the vocational improvement of the sector employees. According to the results of the study, it is found that there is a statistically significant difference in the knowledge levels of the trainees before and after training and it is determined that front office on-the-job training has contributed to the knowledge and skill of employees.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/4376Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]