Başlangıcından 1606’ya kadar osmanlı devleti ile eflak ve boğdan voyvodalıkları arasındaki ilişkiler
Özet
Günümüz Romanya topraklarını oluşturan Eflak ve Boğdan coğrafi konumundan dolayı Osmanlı hâkimiyetinde bulunduğu süre boyunca Osmanlı Devleti'nin Güneydoğu Avrupa’ya açılan bir kapısı olmuştur. Osmanlı Devleti bu toprakları kontrol altına alarak Güneydoğu Avrupa’da kendisi için güvenli bir bölge oluşturmak istemiştir. Bu çalışmada bölgenin Osmanlı kontrolü altına alınış sürecinin çeşitli evreleri konu edilmiştir. Osmanlı kontrolünün tesisinden sonra devletin bölgede yaşadığı sıkıntılar özellikle Eflak Voyvodası Mihail ve Boğdan Voyvodası Aron'un isyanları özelinde irdelenmiştir.
Osmanlı Devleti'nin Eflak ve Boğdan Voyvodalıkları ile olan siyasi ilişkileri birinci ve ikinci bölümlerde ortaya konulduktan sonra üçüncü bölümde iktisadi ve sosyo-kültürel ilişkiler birincil kaynaklarlardan hareketle ortaya konulmuştur. Wallachia and Moldavia which compose of modern Romania territories during the Ottoman domination, due to their geographical location, had been the gate opening out to south-east Europe of Ottoman State. By conquering these lands, Ottoman State had tried to making up a confident region for it in the south-east Europe. In this study, various phases of integration process of the region under Ottoman domination were examined. After the establishment of Ottoman domination Ottoman State faced different proplems in the region, especially the case of revolts of Wallachia voyvodate Mihail and Moldavian voyvodate Aron was examined
After explaining the political relations of Ottoman State with Wallachia and Moldavia Voyvodates in the first and second part of this study, economic, socio-cultural relations explained from the perspective of primary sources.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/4392Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]