Pediatrik populasyonda foramen mentale’nin lokalizasyonunun üç boyutlu bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Özet
Çalışmamızın amacı pediatrik populasyonda foramen mentale’nın lokalizasyonunu, sınırlarını ve boyutunu bilmek, yaş, cinsiyet ve yerleşimine (sağ/sol) göre canlı kişilerde üç boyutlu bilgisayarlı tomografi kullanarak değerlendirmektir.
Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, retrospektif olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim dalında herhangi bir nedenle kraniyum bilgisayarlı tomografisi çekilmiş yaş ortalaması 9,11(±2,70) olan 99 bireylerin görüntüleri üzerinde yapılmıştır. Çalışmamızın istatistiksel analizi SPSS-18.0 istatistik paket programı kullanılarak yapıldı. İncelenen parametrelerin ortalamaları ve standart sapmaları belirlendi. Elde edilen verilerin cinsiyet (kız/erkek) ve bölge (sağ/sol) karşılaştırması istatistiksel olarak değerlendirildi ve parametrelerin yaşa bağlı korelasyonuna bakıldı. İstatistiksel analizde verilerin anlamlılık düzeyi <0,005 olarak alındı.
Çalışmamızda foramen mentale’den, alveoler kret noktasına (E1) kadar yaptığımız ölçümlerin otalaması 12,5±2,7 mm, foramen mentale’nin alt kenar boşluğundan, mandibula’nın alt sınırındaki noktaya (E2) kadar yaptığımız ölçümlerin otalaması 9,1±1,8, foramen mentale’nin medial marjından, simfizis menti noktasına (E3) kadar yaptığımız ölçümlerin otalaması 21,4±1,9 mm, foramen mentale’nin lateral marjıdan, ramus posterior sınırındaki noktasına (E4) kadar yaptığımız ölçümlerin ortalamasını 46,4±4,4 mm olarak bulduk. Kız – erkek ve sağ-sol karşılaştırmasında anlamlı bir fark yoktu (p>0,005). Yaş ile E1, E2, E3, E4 ölçümleri ve arasında pozitif yönde korelasyon bulundu. Yaş ile E1 arasında anlamlı bir korelasyon yoktu. Yaş ile sağ E1 arasında ise negatif yönde korelasyon tespit edildi.
Çalışmamızda elde edilen bilgileri literatür bilgisi ile karşılaştırdığımızda birçok bulgunun birbirine benzer olduğu ancak bazı ölçümlerde farklılıklar olduğu gözlemlenmektedir. Bu farklılıklar, diğer çalışmaların kuru kemiklerde ve panoramik radyografilerde yapılmış olması, farklı yaş gruplarında çalışılmış olunması, ölçüm yöntemlerinin farklı olmasından ve canlı üzerinde BT ile yapılan çalışmaların az olmasından kaynaklanıyor olabileceğini düşündürmektedir. Foramen mentale’de yaşla ilgili belirli değişiklikler vardır. Pediatrik populasyonda foramen mentale lokalizasyonun tam olarak bilinmesi premolar bölgede yapılacak olan cerrahi uygulamalarda, anestezi uygulamalarında komplikasyonların azaltılması açısından büyük önem arz etmektedir. The purpose of our study is to evaluate the localization of the foramen mentale in the pediatric population using 3D computerized tomography in living persons according to age, sex and location (right / left) to know the limits and size. This descriptive study was performed retrospectively on the images of 99 individuals with a mean age of 9,11 (± 2,70) who underwent cranial computerized tomography for any reason in Afyon Kocatepe University Radiology Department. Statistical analysis of our study was performed using the SPSS-18.0 statistical package program. Averages and standard deviations of the parameters examined were determined. Gender (female / male) and regional (right / left) comparisons of the obtained data were statistically evaluated and the age-related correlation of the parameters was evaluated. The statistical significance of the data was 0,005). There was positive correlation between age and E2, E3, E4 measurements and negative correlation between age and right E1. There was no significant difference between age and E1. When we compare the information obtained in our study with the knowledge of the literature, it is observed that many of the findings are similar but there are 41 differences in some measurements. These differences may be due to the fact that other studies were performed on dry bones and panoramic radiographs, working in different age groups, different measurement methods, and less work on living person CT studies. Foramen mentale has certain age-related changes. Precise localization of the foramen mentale in the pediatric population is of great importance in reducing the complications of anesthesia in surgical applications to be performed in the premolar region.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/4930Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]