Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDİLEK, Meltem; GÜLTEPE, Alparslan; ÖZTAŞAN, Nuray
dc.date.accessioned2019-01-21T07:07:10Z
dc.date.available2019-01-21T07:07:10Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationen_US
dc.identifier.urihttp://fenbildergi.aku.edu.tr/wp-content/uploads/2018/12/011201-786-795.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5168
dc.descriptionThe essential oil of Papaver Somniferum L. gathered from crop fields of Opium Alkaloids Plant is obtained by hydrodistillation method. The component of essential oil was determined by GC and GCMS methods. It was determined that the components of the essential oil are n-nonadecane (8,96%), heneicosane (10,83%), n-pentacosane (7,91%), n-heptacosane (5,19%), 1-heptacosanol (4,09%), palmitic acid (7,26%), 1-nonadecanol (16,31%) and antimicrobial activities were studied. It was determined that essential oil consist of tridecanoic, myristic, palmitic, steraric, oleic, linoleic, linolenic, eicasadienoic, eicasatrienoic saturated and unsaturated oil. After determining the components of the essential oil; the antimicrobial activities were studied disc diffusion and bouillon micro dilution tests. It was determined that the essential oil was an impact on both Gram (+) and Gram (-) bacteria.en_US
dc.description.abstractAfyon Alkaloidleri Fabrikası İşletme Müdürlüğüne ait ekim alanlarından toplanan Papaver Somniferum L. çiçeklerinin uçucu yağı hidrodestilasyon yöntemi kullanılarak elde edildi. Elde edilen uçucu yağın bileşenleri GC ve GC-MS metodları ile tespit edildi. Haşhaş çiçeği uçucu yağının ana bileşenlerinin nnonadekan (%8,96), heneikosan (%10,83), n-pentakosan (%7,91), n-heptakosan (%5,19), 1- heptakosanol (%4,09), palmitik asit (%7,26) ve 1-nonadekanol (%16,31) olduğu belirlenendi ve antimikrobiyal aktiviteleri incelendi. Haşhaş çiçeği uçucu yağının tridekanoik, miristik, palmitik, steraik, oleik, linoleik, linolenik, eikasadienoik, eikasatrienoik doymuş ve doymamış yağ asitlerinden oluştuğu tespit edildi. Uçucu yağın ana bileşenleri tespit edildikten sonra antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon testi ve bouillon mikrodilüsyon testi ile belirlendi. Haşhaş çiçeği uçucu yağının hem Gram (+) hemde Gram (-) bakteriler üzerinde antimikrobiyal etkiye sahip olduğu tespit edildi.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.5578/fmbd.67616en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHaşhaş; Papaver Somniferum L.; Uçucu yağ, Antimikrobiyal aktiviteen_US
dc.titleHaşhaş (Papaver Somniferum L.) Çiçeğinin Uçucu Yağ İçeriğinin Belirlenmesi ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeDetermination of Essential Oil Composition and Investigation of, Antimicrobial Properties of Poppy (Papaver Somniferum L.) Floweren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.volume18en_US
dc.identifier.startpage786en_US
dc.identifier.endpage795en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster