Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSağlam, Didem
dc.contributor.authorŞeker, Esra
dc.date.accessioned2019-01-29T10:25:44Z
dc.date.available2019-01-29T10:25:44Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/389573
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5279
dc.description.abstractBu çalışmada, Afyonkarahisar'da satılan geleneksel bir Türk süt ürünü olan kaymaktan E. coli O157:H7/H- serotipinin izolasyonu, izole edilen suşlarda Stx1, Stx2, ehlyA ve eaeA genlerinin PZR ile araştırılması ve suşların Türkiye'de yaygın olarak kullanılan bazı antibiyotiklere karşı antibiyotik dirençliliğinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla, Afyonkarahisar'ın merkez ve köylerindeki halk pazarlarında satılan toplam 100 kaymak örneği toplandı. Konvansiyonel kültür yöntemleri ve serolojik doğrulama testleri kullanılarak 100 kaymak örneğinin 3'ünden E. coli O157 izole edildi. İzole edilen 3 suşta Stx1, Stx2, ehlyA ve eaeA genlerinin varlığı PZR ile araştırıldı. Üç suşun tamamı Stx1 ve ehlyA genlerine sahipken, suşlarda Stx2 ve eaeA genleri bulunmadı. Suşların antibiyotik dirençliliği Kirby-Bauer disk difüzyon testi kullanılarak araştırıldı. Suşların tamamı sefazolin, sefoksitin ve seftiofura dirençli iken, suşlarda ayrıca ampisilin (%66,7), sefalothin (%66,7), seftriakson (%33,3), nalidiksik asit (%33,3) ve trimetoprim/sulfametoksazole (%33,3) karşı da direnç tespit edildi. Sunulan çalışma, Türkiye'de kaymaklarda E. coli O157'nin ve serotipin virulens genlerinin varlığını gösteren ilk araştırmadır.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to isolate the E. coli O157:H7/H- serotype from traditional Turkish dairy product kaymak sold in Afyonkarahisar, investigate the Stx1, Stx2, ehlyA and eaeA genes in isolated strains by PCR and determine the antibiotic resistance of strains to some antibiotics commonly used in Turkey. For this purpose, a total of 100 kaymak samples sold in public bazaars located center town and villages of Afyonkarahisar were collected. E. coli O157 was isolated from 3 of 100 samples by using conventional culture methods and serological confirmation tests. The presence of Stx1, Stx2, ehlyA and eaeA genes in the isolated 3 strains was investigated by PCR. While all of 3 strains harboured the Stx1 and ehlyA genes, the Stx2 and eaeA genes were not found in the strains. The antibiotic resistance of strains was investigated by Kirby-Bauer disc diffusion test. While all of strains were resistant to cephazoline, cefoxitin and ceftiofur, the resistance was also determined in the strains to ampicillin (66.7%), cephalothin (66.7%), ceftriaxone (33.3%), nalidixic acid (33.3%) and trimethoprim/sulphamethoxazole (33.3%). The present study is the first investigation showing the presence of E. coli O157 and its virulence genes in the kaymak in Turkey.
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.5578/kvj.66163en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectE. coli O157:H7
dc.subjectEnterohemolysin
dc.subjectİntimin
dc.subjectKaymak
dc.subjectClotted Cream
dc.subjectShiga Toxin
dc.subjectEnterohemolizin
dc.subjectŞiga Toksin
dc.titleGeleneksel Türk süt ürünü kaymaktan escherichia coli O157'nin ilk bildirimien_US
dc.title.alternativeFirst report of escherichia coli O157 from traditional Turkish dairy product Kaymaken_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalıen_US
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.startpage11en_US
dc.identifier.endpage17en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster