Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBülbül, Tuba
dc.contributor.authorÖzdemir, Vural
dc.contributor.authorUlutaş, Elmas
dc.contributor.authorBülbül, Aziz
dc.date.accessioned2019-02-04T12:27:54Z
dc.date.available2019-02-04T12:27:54Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationBülbül T. Özdemir V. Ulutaş E. Bülbül A. Broyler Tavuklarda Mersin, Biberiye ve Kekik Esansiyel Yağlarının Bağırsak Motilitesi Üzerine Etkisi. Kocatepe Vet J. (2018) 11(4): 394-401.en_US
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/531869
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5331
dc.description.abstractBu araştırma, broyler beslemede yem katkı maddesi olarak yaygın kullanılmaya başlayan mersin, biberiye ve kekik esansiyel yağlarının ince bağırsak kasılımları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Özel bir kanatlı mezbahanesinde elde edilen (40-42 günlük) 10 adet ince bağırsak, krebs solüsyonu (NaCl, 118 mmol/l; KCl, 4.7 mmol/l; CaCl2, 2.5 mmol/l; MgSO4, 1 mmol/l; KH2PO4, 1 mmol/l glukoz 11, mmol/l; NaHCO3, 25 mmol/l) ile +4 0C’de laboratuara getirildi. Duodenum, jejenum ve ileum dokuları, 39 oC sıcaklıkta ve %95 O2 - %5 CO2 gaz karışımı ile sürekli havalandırılan 20 ml krebs çözeltisi içerisinde olacak şekilde dört kadehli izole organ banyosuna yerleştirildi. Dokuların kasılımları "force transducer" ve "acquisition system" yardımı ile bilgisayarda görüntülenerek kaydedildi. Clevenger cihazın hidrodistilasyon metodu ile elde edilen mersin, biberiye ve kekik esansiyel yağları 0,1–1000 µg/ml derişim aralığında duodenum, jejenum ve ileum dokularına uygulanarak etkileri ve etkili dozları belirlendi. Aynı şekilde aynı dokularda asetilkolinin 10-10 - 10-3 M aralığı ile EFS ( Electrical field stimulation; Elektriksel alam uyarımı) uygulanarak maksimal kasılımlar elde edildi. Üç yağında etkili dozları maksimal kasılımların elde edildiği asetilkolin ve EFS ile tekrar değerlendirildi. Her üç dokuda da biberiye ve kekik esansiyel yağlarının 1000 µg/ml, mersin yağının ise 300 ve 1000 µg/ml düzeylerinin spontan kasılımları tamamen engellediği diğer derişimlerin dokular üzerinde belirgin bir yanıt oluşturmadığı görüldü. Asetilkolin ve EFS ile uyarılmış dokularda ise esansiyel yağların etkili dozlarının kasılımları %15-35 aralığında engellediği ortaya konuldu. Sonuç olarak mersin, biberye ve kekik esansiyel yağlarının ince bağırsak kasılımlarını engellediği in vitro olarak gösterildi. Ancak bu etkinin oluşması için yüksek dozlarda uygulanması gerektiği ifade edilebilir.en_US
dc.description.abstractThis research was conducted to determine the effects of essential oils of myrtle, rosemary, and thyme, which are common essential oils in broiler nutrition, on small intestine contractility. For this purpose, small intestines of 10 broiler chickens of 40-42 days old, which were sacrificed in a special slaughterhouse and were put into Krebs solution (NaCl, 118 mmol/l; KCl, 4.7 mmol/l; CaCl2, 2.5 mmol/l; MgSO4, 1 mmol/l; KH2PO4, 1 mmol/l glucose 11, mmol/l; NaHCO3, 25 mmol/l) and transferred to the laboratories at +4 0C. Isolated strips of duodenum, jejunum and ileum were placed in a four-channeled, isolated organ bath system at 39 °C, ventilated by a mixture of 95% O2 - %5 CO2 regularly. The contractions of the tissues were recorded by displaying them on the computer with the help of "force transducer" and "acquisition system". The effective doses and effects of essential oils of myrtle, rosemary, and thyme, obtained by hydrodistillation method of Clevenger apparatus, were determined in a concentration range of 0.1-1000 μg / ml. Similarly, maximal contractions were obtained by applying EFS at acetylcholine concentrations in a range of 10-10 -10-3 M. The maximal effective doses of all three essentil oils were re-evaluated at acetylcholine and EFS applications in which maximal contractions are obtained. It was determined that the essential oils of 1000 μg/ml of rosemary and thyme, and 300 and 1000 μg/ml levels of myrtle inhibited spontaneous contractions of all three tissues completely, whereas no significant responses were observed in these tissues at other concentration levels. In tissues stimulated by acetylcholine and EFS, the effective doses of the essential oils inhibited contractions in the range of 15-35%. In conclusion, the essential oils of myrtle, rosemary, and thyme were demonstrated to inhibit the contractions of small intestine in vitro . However, it has been observed that higher doses are needed to be applied to obtain this effect.
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.434247en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMersinen_US
dc.subjectKekik
dc.subjectİnce Bağırsak
dc.subjectBiberiye
dc.subjectEsansiyel Yağ
dc.subjectMyrtle
dc.subjectRosemary
dc.subjectThyme
dc.subjectEssential Oils
dc.subjectSmall Intestines
dc.titleBroyler tavuklarda mersin, biberiye ve kekik esansiyel yağlarının bağırsak motilitesi üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of essential oils of myrtle, rosemary, and thyme on intestinal motility in broileren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalıen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı
dc.departmentYozgat Bozok Üniversitesi, Sorgun Veteriner Fakültesi
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.startpage394en_US
dc.identifier.endpage401en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster