Yapısal eşitlik modellemesi ile radyasyon farkındalığının radyasyondan korunma üzerindeki etkisinin incelenmesi: akü sağlık bilimleri öğrencileri üzerinde bir uygulama
Özet
Teknolojideki çok hızlı gelişmeler sonucu üretilen elektronik cihazların, canlı organizmalar üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu bilinmektedir. Yaşamı kolaylaştırmak adına tanı veya tedavi amaçlı bu cihazlar kullanılıp, radyasyona maruz kalınmaktadır. Toplumun radyasyon ve zararları ile ilgili bilgi düzeyinin yetersiz olduğu gözlemlenmektedir.
Bu araştırmanın amacı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Sağlık Yüksekokulu ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda, sağlıkla ilgili alanlarda öğrenim gören öğrencilerin radyasyon farkındalık ve radyasyondan korunma düzeylerini ortaya koyarak; radyasyon farkındalığının, radyasyondan korunma üzerindeki etkisini belirlemektir.
Araştırmanın örneklem grubunu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören 585 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak üç bölümden (demografik özellikler, radyasyon farkındalığı ölçeği, radyasyondan korunma bilgisi ölçeği) oluşan anket kullanılmıştır. Araştırmada frekans dağılımı, yüzde dağılımı, aritmetik ortalama, standart sapma gibi betimsel istatistiklerin yanı sıra, Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA), Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) kullanılmış ve uygulanmıştır.
Araştırmanın sonucunda sağlıkla ilgili alanlarda öğrenim gören üniversite öğrencilerinin, radyasyon farkındalık düzeylerinin ve radyasyondan korunma bilgisi düzeylerinin orta seviyede olduğu ortaya çıkmıştır. Tıbbi görüntüleme teknikleri programı öğrencilerinin radyasyon farkındalık ve radyasyondan korunma bilgisi düzeylerinin, beklenildiği kadar yüksek olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte radyasyon farkındalığının,radyasyondan korunma bilgisi üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu ve en fazla etkiye sahip olan alt boyutun ise fizik bilgisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/5454Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]