Eski Anadolu Türkçesinde Fiillerin Tasnifi
Özet
Bu tezde, Eski Anadolu Türkçesindeki Fiillerin Sınıflandırılma Denemesi yapılmıştır. GİRİŞ bölümünde, problem ortaya konmuş, daha sonra, mevcut gramerlerimizin fiil sınıflandırma anlayışları özetlenerek değerlendirilmiştir.
BİRİNCİ BÖLÜM'de, fiiller çatılarına göre incelenmiştir. Sırasıyla; edilgenlik, oldurganlık, ettirgrenlik, dönüşlülük ve işteşlik çatıları ele alınmıştır. Çatılar verilirken de eğer o çatı için birden çok ek kullanılmışsa, ayrı ayrı alt başlıklar oluşturularak listelenmiştir.
İKİNCİ BÖLÜM, tezin ağırlıklı kısmını oluşturmaktadır. Gramerlerimizde eksik kalan ya da ihmal edilmiş bulunan "Fiillerin Çatı Kavramı Dışındaki Doğaları"na göre sınıflandırılmaları, bu bölümde işlenmiştir. Sınıflandırma denemesi şöyledir:
1. Oluş Bildirenler
2. Etkileniş Bildirenler
a) G e ç i c i O l a n l a r
b) K a l ı c ı O l a n l a r
3. Etkileyiş (Etkileme) Bildirenler
4. Yapış Bildirenler
5. Durum Bildirenler
6. Tasarlama - İsteme Bildirenler
SONUÇ'ta ise yapılan çalışmada varılan sonuçlar özetlenmiştir. Old Anatolian Turkish verbs are classified in this work. At the beginning of the work the problem is set down and then our nowadays garmmars are summarized by making comperiments.
In the fisrt part searches are done passive, causative, factitive, reflexive, reciprocal. If it is used more than one suffix, these suffixies are lited as different headings.
The most important part of the work is the second part. The verbs which is given less importance are classified, including with their naturel existance.
Classification trying is like this:
1) Virtual
2) To be affected
3) Affective
4) Effective
5) Condition
6) Planning / wishes
Finnaly, conculutions are summarized.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/5503Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]