Mercanköşk Ve Tarçın Ekstraktları İlave Edilmiş Beyaz Peynirlerde Bazı Gıda Patojenlerinin Üreme Ve Canlı Kalma Yeteneklerinin İncelenmesi
Özet
Bu araştırmada beyaz peynirlere 4 gıda patojeni (Brucella abortus, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes ve Salmonella spp.) inoküle edilerek, elde edilen numunelere 5 farklı formulasyonda mercanköşk ve/veya tarçın etanol ekstraktları ilave edilmiş ve kontrol numuneleriyle kıyaslanarak gıda patojenlerinin sayılarının logaritmik olarak düşüşleri incelenmiştir.
Depolama süresinin 0., 24., 48. ve 72. saatlerinde gıda patojenlerinin sayıları incelenmiş, mercanköşk ve tarçın etanol ekstraktı ilaveli numunelerde, kontrol numunelerine kıyasla logaritmik olarak daha fazla düşüş gösterdiği saptanmıştır. Araştırmada en etkili ekstraktın mercanköşke ait olduğu, aynı zamanda mercanköşke karşı en hassas mikroorganizmanın da Listeria monocytogenes olduğu tespit edilmiştir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/6292Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]