KADİFE BALIĞI (Tinca tinca L., 1758) KÖFTESĐNĐN BUZDOLABI KOSULLARINDA MUHAFAZASI SIRASINDA MEYDANA GELEN BAZI KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK DEĞİSİMLER
Özet
Bu arastırmada, kadife balığının (Tinca tinca L., 1758) balık köftesi yapımına
uygunluğu ile isleme sonrası besinsel özelliklerindeki değisimler belirlenmistir.
Temin edilen balık materyalleri kıyıldıktan sonra çesitli katkı maddeleri ilavesiyle köfte
haline getirilmistir. Balık kıyması ve elde edilen köftelerin kimyasal kompozisyonları
ile organoleptik analizleri yapılmıstır. Ayrıca +4±1 °C'de depolanmıs olan köftelerin
1,4,7ve10,. günlerde tiobarbutirik asit (TBA), toplam uçucu bazik azot (TVB-N) ve pH
parametreleri ile toplam mezofilik aerob bakteri(TMA), psikrofilik bakteri(TPA),
koliform grubu bakteri ve maya-küf sayımları gerçeklestirilmistir.
Organoleptik analiz bulgularına göre kadife köftesi oldukça çok beğenilmistir.
Depolamaya bağlı TBA, TVB-N, pH değerleri ve mikrobiyolojik analiz sonuçlarında
zamana bağlı olarak bozulmaya doğru bir gidis tespit edilmistir. Kadife balığından köfte
yapılarak ekonomiye katkı amaçlı kullanılabileceği sonucuna varılmıstır. Elde edilen
köftelerin +4± 1 °C'de 7. güne kadar iyi kalite özelliklerini koruduğu 10. günden sonra
bozulmus nitelik kazandığı tespit edilmistir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/6318Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]