Granül Boyut Dağılımının Granit Karo Ürün Özelliklerine Etkisi
Özet
Bu çalışmada, granül boyut dağılımının granit karo nihai ürün özelliklerine etkisi Faktöriyel Deney Tasarımı yöntemi ile incelenmiştir. Deneyler 23x32 çok faktörlü deney tasarımı ile tasarlanmıştır. Püskürtmeli kurutucuda üretilen standart granit karo granülleri alınarak 300 mikronluk elekten elenmiş ve elek altı, elek üstü olacak şekilde ayrılmıştır. Standart (SZ0) örnek içine 300 mikron üstü (SZ1) ve 300 mikron altı (SZ2) ilave edilerek; standart, iri tanelerden oluşan ve ince tanelerden oluşan üç karışım hazırlanmıştır. Ürün özelliklerini etkileyen faktörler olarak; boyut dağılımı (SZ0,SZ1,SZ2), granül nemi (%3, 6), şekillendirme basıncı (130, 140 bar), pişirme süresi (40, 60 dak), pişirme sıcaklığı (1175, 1210 ve 1225 0C) seçilmiştir. Numuneler üzerinde pişme küçülmesi, mukavemet, su emme değerleri ölçülmüş ve mikroyapı incelenmiştir. Tüm numunelerin pişme küçülmesi sonuçları standarda uygundur. Mukavemet ve % su emme değeri için en etkin faktörler sıcaklık ve süredir. 1210 0C/60 dak ve 12250C/ 40- 60 dakika pişirme süresine tabi tutulan numunelerde mukavemet ve % su emme değerleri TS-EN 10545 standardına uygun bulunmuştur. Boyut dağılımı pişme küçülmesi ve pişme mukavemetinde etkin olup fiziksel ve mekanik özellikleri etkilediği tespit edilmiştir.
Kaynak
Fen Bilimleri DergisiSayı
Özel SayıBağlantı
http://hdl.handle.net/11630/778Koleksiyonlar
- Özel Sayı [38]