Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSandıkcı, Mustafa
dc.contributor.authorMutlu, Asilhan Semih
dc.contributor.authorMutlu, Hülya
dc.date.accessioned2020-01-06T10:51:47Z
dc.date.available2020-01-06T10:51:47Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.urihttp://www.sosyalarastirmalar.com/cilt12/sayi68_pdf/6iksisat_kamu_isletme_turizm/sandikci_mustafa_asilhansemihmutlu_hulyamutlu.pdf
dc.identifier.urihttps://www.doi.org/10.17719/jisr.2019.3907
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/7926
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, gastronomi müzelerinin sunum farklılıklarının ortaya konulmasıdır. Bu bağlamda, gezi gözlem tekniği ile Türkiye’de yer alan gastronomi müzeleri ziyaret edilerek veriler toplanmıştır ve müze yetkilileri ile görüşmeler yapılmıştır. Gerçekleştirilen çalışma ile seçilen gastronomi müzelerinin sunum farklılıkları ortaya konulmuştur. Ek olarak, müze yetkilileri ile görüşülerek müzede sergilenen objelerin nasıl toplandığı, müzede karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi alınmıştır. Gastronomi müzelerinin sergileme şekilleri müze ziyaretçi sayısı, müze ziyaret isteği ve müzede vakit geçirmek için önemli bir husus olmakla birlikte mutfak kültürünün aktarılması anlamında önem arz etmektedir. Kadınların iş hayatına katılımından sonra geleneksel olarak aktarılan mutfak kültürünün kuşaklar arasında aktarılması zorlaşmıştır. Bu kapsamda hizmet veren gastronomi müzeleri bir ekipmanın kullanımından, yemeğin hazırlanması veya bir yemek ritüelinin yansıtılması anlamında önem arz etmektedir. Gastronomi alanında oluşturulan müzelerin sayısı artış göstermekle birlikte, proje başlangıç tarihinde belirlenen 20 gastronomi müzesi içerisinden 11 adet müze ziyaret edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda Gastronomi müzelerinde genellikle durağan sergileme şekillerinin kullanıldığı, dinamik sergileme şekillerine daha az yer verildiği görülmüştür. Durağan sergileme şekillerinden vitrin, manken ve bilgi panoları kullanılmıştır. Vitrinlerde genel olarak mutfakta kullanılan araç gereçler yer alırken, bilgi panoları ve mankenler aracılığı ile yemek kültürü hakkında bilgi verildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, ziyaret edilen müzelerin bir kısmında satış alanı, kafeterya, etkinlik salonu gibi alanlar bulunmasına rağmen genel olarak sunulan imkânların yetersiz olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study is to reveal the differences in presentation of gastronomy museums. In this context, data about the area by visiting the museum gastronomy museums in Turkey are gathered and were interviewed by museum officials. Differences in presentation of gastronomy museums were revealed by the study. In addition, information was obtained from the museum officials about how the objects exhibited in the museum were collected and the problems encountered in the museum. Although gastronomy museums exhibit forms are important for the number of museum visitors, the desire to visit the museum and spending time in the museum, they are important in terms of transferring the culinary culture. With the participation of women in business life, it has become difficult to transfer the traditionally culinary culture between generations. The gastronomic museums serving in this context are important in terms of the use of an equipment, the preparation of the food or the reflection of a food ritual. Although the number of museums established in the field of gastronomy has increased, 11 museums have been visited among 20 gastronomy museums determined at the project start date. As a result of the research, it is seen that gastronomy museums generally use static display forms and dynamic display forms are used less. Display models, mannequins and information boards are used as static display forms. It was found out that the tools used in the kitchen were generally displayed in the showcases and information about food culture was provided through information boards and mannequins. In addition, although some of the visited museums had areas such as sales areas, cafeterias and event halls, the facilities offered in general were insufficient.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherUluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisien_US
dc.identifier.doi10.17719/jisr.2019.3907en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomi Müzesien_US
dc.subjectSergileme Şeklien_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectGastronomy Museumen_US
dc.subjectExhibition Typeen_US
dc.titleTürkiye’deki gastronomi müzelerinin turistik sunum farklılıkları açısından araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeA study about touristic presentation differences in gastronomy themed museums in Turkeyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalUluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisien_US
dc.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.authorid0000-0003-4652-7011en_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.startpage1210en_US
dc.identifier.endpage1231en_US
dc.identifier.issue68en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorSandıkcı, Mustafa
dc.contributor.institutionauthorMutlu, Asilhan Semih
dc.contributor.institutionauthorMutlu, Hülya


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

  • Makaleler [5]
    Makale, olgu sunumu, editöre mektup vb.

Basit öğe kaydını göster