Tuğla Massesi Öğütme Durumunun Ürün Teknik Özellikleri Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması
Özet
Bu çalışma kapsamında Afyon yöresinde tuğla yapımında kullanılan bir kil işletmede ürün yapımında kullanıldığı hali ile ve iki farklı şekilde öğütüldükten sonra teknik özellikleri incelenmiştir.
Masseler plastik kıvama getirilip alçı kalıplar içerisinde çubuk halinde şekillendirildikten sonra, açık ortamda ve akabinde etüvde kurutulmuştur, Pişirim bir tuğla fabrikası üretim fırınında (655oC de, verilen sıcaklık), Uşak Seramik’te duvar karosu bisküvi fırınında (1117oC de) ve okulun laboratuarındaki kamara fırında 900oC de yapılmıştır.
Pişirilmiş numunelerin toplam küçülme, üç nokta eğme mukavemetleri ve su emme oranları tespit edilmiştir. ayrıca numuneler dış görünüşleri itibarı ile visuell olarak değerlendirilmiş ve görüntüleri resimle tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ince taneli numunelerin daha canlı kahve diğer numunlerin daha açık renkli olduğu ve çiçeklenme gösterdikleri tespit edilmiştir. Uşak Seramik’te hızlı pişirim koşullarında pişirilen numunelerde bilhassa siyah çekirdek oluşumu gözlenmiştir.
Kaynak
Fen Bilimleri DergisiSayı
Özel SayıBağlantı
http://hdl.handle.net/11630/801Koleksiyonlar
- Özel Sayı [38]