Etlik piliç rasyonlarında farklı kimyon düzeylerinin performans ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
Özet
Bu çalışmada etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde katılan kimyonun büyüme parametreleri, karkas, bazı iç organ ağırlık ve uzunlukları ile bazı kan serum parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada 200 adet Ross-308 etlik civciv, 4 tekerrürlü (10 hayvan/tekerrür) 5 gruba rastgele dağıtılmıştır. Bütün gruplar aynı rasyonla beslenmiş kontrol grubu yemlerine herhangi bir ilave yapılmamış diğer gruplara sırasıyla 2,5-5-10-20 g/kg düzeylerinde kimyon ilaveleri yapılmıştır.
Araştırma sonucunda gruplar arasında performans değerleri, iç organ ağırlıklarının karkasa oranları açısından gruplar arası önemli bir farklılık görülmemiştir (p>0,05). Kan parametrelerinden AST, ALT, HDL, Kolesterol, TOS değerleri açısından deneme grupları ile kontrol arasında farklılık görülmemiştir (p>0,05). TAS değeri açısından kontrol grubu ile deneme grupları arasında lineer bir etkileşim dikkati çekmiş, kontrol grubuyla 20 g/kg kimyon ilave edilen grup arasında önemli bir farklılık görülmüştür (p<0,05). Mortalite oranları açısından 20 g/kg kimyon ilave edilen grupta daha yüksek oranda ölüm görülmüştür.
Sonuç olarak kimyon ilaveli rasyonlarla beslenen etlik piliçler üzerinde daha kapsamlı yapılacak çalışmalarla bu araştırma bulgularının geliştirilmesinde yarar olduğu düşünülmüştür. In this study, the effects of cumin added to broiler chicken feed at different levels on the growth parameters, carcass, some internal organ weights and lengths and some blood serum parameters were investigated. In the study, 200 Ross-308 broiler chicks were randomly distributed to 5 groups with 4 repeats. All groups were fed with the same ration and Control groups no additions were made to their feeds, while other groups were added with 2.5-5-10-20 g/kg cumin additions, respectively. The study was lasted 42 days.
There was no significant difference between the groups in terms of performance values and internal organ weights to carcass rations (p>0,05).
No significant difference was observed between the experimental groups and control in terms of AST, ALT, HDL, Cholesterol, TOS (p>0,05).
In terms of TAS, a linear interaction between control and experimental groups attracted attention. There was a significant difference between control and 20 g /kg of cumin in the experimental groups (p<0,05).
When the number of mortality in animals was examined, it was seen that 20 g/kg of cumin was found high in the group that was added.
As a result, it was thought that it would be beneficial to develop these research findings with more comprehensive studies on broiler chickens fed with cumin-added rations.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/8393Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [635]