Soğan suyunun yumurtacı tavuklarda performans, yumurta kalite özellikleri, hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
Özet
Bu araştırma, yumurtacı tavukların içme sularına farklı oranlarda soğan suyu katılmasının, performans, yumurta kalitesi, hematolojik, serolojik ve bağışıklık parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Toplam 240 adet, 40 haftalık yaşta Babcock beyaz yumurtacı tavuk her birinde 48 adet bulunan 5 gruba bölünmüştür. Her grup, 6 adet tavuk içeren 8 alt gruptan oluşmuştur. Araştırma 12 hafta boyunca sürdürülmüş ve gruplara sırasıyla, % 0; % 0,25; % 0,5; % 1,0 ve % 2 oranında soğan suyu ilave edilmiştir. Tavuklara su ve yem ad libitum olarak verilmiştir. Bağışıklık yanıtının belirlenmesi için deneme başlangıcında tavuklar New Castle virüsüne karşı aşılanmıştır. Canlı ağırlıkların belirlenmesi için deneme başlangıcında, ortasında ve sonunda tavuklar bireysel olarak tartılmıştır. Yem tüketimi haftalık olarak ölçülmüştür. Yumurta verimlerini belirlemek için günlük yumurta kaydı tutulmuş ve haftalık ortalama yumurta üretimi hesaplanmıştır. Yumurtalar ağırlıklarının belirlenmesi için haftada bir gün tartılmıştır. Yumurta kalite parametrelerinin belirlenmesi için her alt gruptan 3’er adet yumurta deneme başlangıcı, ortası ve sonunda rastgele toplanmıştır. Bu amaçla toplanan yumurtalarda, yumurta ağırlığı, kabuk kalınlığı, sarı indeksi, ak indeksi ile haugh birimi düzeyleri yönünden analizler yapılmıştır. Deneme sonunda, her bir alt gruptan üç adet tavuk rastgele seçilerek kalpten kan alınmıştır. Kan örneklerinde; tam kan sayımı ile glikoz, kolesterol, HDL, LDL, total protein, AST, ALT, Ca-P ve IgG gibi kan biyokimyası analizleri yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, içme sularına % 0,5 oranında soğan suyu katılan grupta kontrol grubuyla mukayese edildiğinde su tüketiminin önemli ölçüde arttığı belirlenmiştir (P<0,05). Bununla birlikte, canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta verimi ve yemden yararlanma oranı açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Benzer şekilde yumurta kalite parametreleri olarak kabuk kalınlığı, sarı rengi, Haugh birimi, yumurta ağırlığı, ak indeksi ve sarı indeksi açısından da gruplar arasında farklılıklar bulunmamıştır. New Castle virusuna karşı üretilen bağışıklık parametrlerinden IgG seviyesi bakımından içme sularına % 2 soğan suyu ilave edilen grup E’de, araştırmanın ikinci ve üçüncü aylarında diğer gruplarla kıyaslandığında daha yüksek IgG üretmiştir (P<0,05). Serolojik parametreler için, denemenin ikinci ayında kolesterol, LDL ve kalsiyum değerleri grup E'de belirgin bir şekilde artarken (P<0,05), glikoz, HDL, AST, ALT, total protein, TAS ve TOS gibi diğer parametreler bakımından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Ancak üçüncü ayda sadece ALT seviyesi kontrol grubuna göre sadece B grubunda anlamlı olarak artmıştır (P<0,05). Hematolojik parametrelerden sadece hemoglobin (Hb) konsantrasyonu % 1 soğan suyu ilaveli grup D'de artmıştır (P<0,05). Bununla birlikte, RBC, MCV, MCH, MCHC, trombosit, RDWC ve hematokrit düzeyleri gruplar arasında farklı bulunmamıştır. Sonuç olarak, içme sularına farklı oranlarda soğan suyu ilave edilen yumurta tavuklarında, performans üzerinde olumsuz bir etki göstermezken bazı performans parametreleri ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır. İlave olarak çoklu doz seviyelerine sahip daha ayrıntılı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. The present study was carried out to determine the effect of different amount of onion juice in drinking water, on the yield, performance, egg quality, hematological, serological and immune parameters in laying hens. A total of 240 Babcock white laying hens (40 weeks old) were divided into 6 groups (36 birds in each) and each group was further subdivided into 4 replicates, containing 9 birds in each subgroup. Total 5 groups were added onion juice at the rate of 0 %; 0.25; 0.5%; 1.0% and 2% respectively for 12 weeks. Water and feed were offered ad libitum. Birds were vaccinated against New Castle virus in initial of trial for antibody determination in blood. The body weights were recorded at the start, mid and end of an experiment. Feed intake was measured weekly. Eggs produced were recorded daily and weekly average egg production was calculated. Eggs were weighed one day in a week. Three eggs from each replicate were collected randomly at the start, mid and end of the trial and analyzed for egg quality parameters like egg weight, eggshell thickness, color index of the yolk, Albumin index and haugh Unit level. At the end of the trial, three birds from each replicate were selected and blood samples were collected from the heart. Blood samples were drawn and placed in anti-coagulant containing tubes and without anticoagulant for serum separation. Complete blood cell count, Lymphocyte, monocyte, blood Glucose, cholesterol, HDL, LDL, total protein, Liver enzymes like AST, ALT and blood Ca-P level were analyzed. Serum anti-ND antibody titer was determined. The results revealed that mean water consumption had increased significantly (P<0,05) in group C supplemented with 0.5% onion juice. However, body weight, feed consumption, egg production, and feed conversion ratio remained non-significant. For egg quality parameters, eggshell thickness, egg yolk color, Haugh unit, egg weight, albumin index, and yolk index also remained non-significant. For immunity, the group supplemented with 2% group E produced higher (P<0,05) IgG during the second and third month of study which indicates significant result (P<0,05) in the immunological response of laying hens vaccinated against the Newcastle virus. For serological parameters, during second-month cholesterol, LDL and Calcium significantly increased (P<0,05) in group E while other parameters such as glucose, HDL, AST, ALT, Total protein, TAS and TOS remained non-significant. However, in the third month only ALT level only significantly increased (P<0,05) in group B over control. For hematological parameters, only hemoglobin (Hb) concentration increased (P<0,05) in group D with 1% onion juice. However, RBC, MCV, MCH, MCHC, platelet, RDWC, and hematocrit level remained non-significant. It is concluded that onion juice showed positive effects (P<0,05) on some performance parameters and immune system of laying hens without any adverse effects on egg traits. Further detailed studies with multiple dose levels need to be investigated.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/8397Koleksiyonlar
- Doktora Tezleri [154]