Eber sarısı bitkisinin α-amilaz, α-glukozidaz, tirozinaz, asetilkolin esteraz enzimlerini inhibe edici özellikleri ile esansiyel yağ asidi içeriğinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışmada Eber sarısı (Thermopsis turcica) endemik bitkisinin α-amilaz, α-glukozidaz, asetilkolin esteraz ve tirozinaz enzimlerini inhibe edici özellikleri ile esansiyel yağ asidi içeriğinin belirlenmiştir. α-amilaz, Caraway-Somoygi iyodür/potasyum iyodür yöntemi ile, α-glukozidaz Palanisamy yöntemi ile, asetilkolin esteraz enzimi Ellman yöntemi ile tirozinaz ise L-DOPA kullanılarak dopachrome yöntemi kullanılarak enzimlerin inhibiyon aktiviteleri belirlenmiştir. Esansiyel yağ asidi miktarı ve bileşenlerinin belirlenmesinde Clevenger cihazı kullanımı ile hidrodestilasyon işlemi (HD) uygulanmış ve GC-MS’de analiz edilmiştir. Bitki yağ asidi içeriğinde en fazla palmitik asit (% 51.8), miristik asit (% 17.5) ve hekzahidrofarnesil aseton (% 5.3) bulunmuştur. Türün asetil kolin esteraz ve tirozinaz enzimlerine karşı inhibisyon aktivite göstermediği belirlenmiştir. Türün aseton ve dietil eter ekstresinin α-amilazı inhibe ettiği özellikler dietileter ekstresinin standart madde akarboz kadra inhibisyon aktivite sergilediği bulunmuştur. Bitkinin metanol ve aseton ekstrelerinin ise α-glukozidaz enzimini inhibe etkisinin yüksek olduğu görülmektedir. Nesli tükenme tehlikesinde olan bu değerli türün antidiyabetik etkilerini üzerine yapılacak çalışmalarla önem arz etmektedir. In this study, the inhibitory properties of α-amylase, α-glucosidase, acetylcholine esterase and tyrosinase enzymes and essential fatty acid content of Eber Sarısı (Thermopsis turcica) endemic plant were determined. Inhibition activities of enzymes were determined by using α-amylase, Caraway-Somoygi iodide/potassium iodide method, α-glucosidase Palanisamy method, and acetylcholine esterase enzyme Ellman method and tyrosinase using L-DOPA dopachrome method. In determining the amount of essential fatty acid and its components, hydrodestilation process (HD) was applied with the use of Clevenger device and analyzed in GC-MS. Palmitic acid (51.8%), myristic acid (17.5%) and hexahydropharynyl acetone (5.3%) were the most abundant in plant fatty acid content. It has been determined that the species does not show inhibition activity against acetyl choline esterase and tyrosinase enzymes. Properties of the species that acetone and diethyl ether extract inhibit α-amylase The diethylether extract has been found to exhibit standard substance acarbose dial inhibition activity. It is seen that the methanol and acetone extracts of the plant have a high effect on inhibiting α-glucosidase enzyme. It is important with the studies on the antidiabetic effects of this valuable species, which is in danger of extinction.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/8429Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]