Afyonkarahisar ve Konya illerinde yetiştirilen tıbbi adaçayı (salvia officinalis l.) yapraklarının toplam fenolik madde miktarı ile antioksidan kapasitelerinin ve uçucu yağ profilinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışmada, farklı hasat lokasyonlarının (Konya ve Afyonkarahisar), farklı hasat dönemlerinin (çiçeklenme öncesi, çiçeklenme dönemi ve çiçeklenme sonrası) ve farklı solvent ekstraksiyon yöntemlerinin (etanol, metanol, suda bekletme ve suda kaynatma) Salvia officinalis L. (tıbbi adaçayı) bitkisinin kurutulmuş yapraklarındaki uçucu yağ verimi ve kompozisyonu, antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik madde miktarı üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, kurutulmuş adaçayı yapraklarında toplam 44 uçucu yağ bileşeni tespit edilmiştir. α-Thujone (%15,33-30,96), Camphor (%8,3-18,48) ve 1,8-Cineole (%6,89-16,81) başlıca uçucu yağ bileşenleri olarak belirlenmiştir. Kurutulmuş adaçayı örneklerinin uçucu yağ oranlarının ise %0,6-0,8 arasında değiştiği tespit edilmiştir. DPPH ve ABTS deneyleri sonucuna göre, Konya iline ait örneklerin Afyonkarahisar iline ait örneklere göre daha yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu ve ayrıca her iki lokasyona ait örneklerde metanol ile ekstraksiyon işleminin antioksidan aktivite açısından daha etkili olduğu belirlenmiştir. In this research, the effects of different harvesting locations (Konya and Afyonkarahisar), different harvesting periods (pre-flowering period, flowering period and post-flowering period) and different solvent extraction methods (ethanol, methanol, infusion and decoction process with water) on volatile oil yield and composition, antioxidant activities and total phenolic contents of dried leaves of Salvia officinalis L. were investigated. As a result of the study, a total of 44 essential oil components were determined in dried sage leaves. The major essential oil compounds determined were α-Thujone (15.33-30.96%), Camphor (8.3-18.48%) and 1,8-Cineole (6.89-16.81%). It was determined that the volatile oil content of dried sage samples varied between 0.6-0.8%. According to the results of DPPH and ABTS analyses, it was observed that the samples belonging to Konya had higher antioxidant activity than the samples belonging to Afyonkarahisar province and also the extraction process with methanol was more effective in terms of antioxidant activity.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/8458Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]