Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği
Özet
Bu çalışmada, peyniraltı suyunun koagülasyon/flokülasyon yöntemiyle fizikokimyasal antılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, koagülant olarak alüminyum sülfat (alum), demir (III) klorür ve demir (II) sülfat kullanılmıştır. Koagülasyon/flokülasyon yönteminde farklı pH değerlerinin ve koagülant dozajlarının etkisi karşılaştırılmış ve optimum şartlar en yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve askıda katı madde (AKM) giderme verimine göre belirlenmiştir. Koagülant ile polielektrolit birlikte kullanılarak polielektrolitin farklı dozajlarının etkisi de çalışılmıştır. Alum, demir (III) klorür ve demir (II) sülfat için optimum pH (alum için: 6, demir (III) klorür için: 5, demir (II) sülfat için: 5), koagülant dozu (alum için: 300 mg/L, demir (III) klorür için: 400 mg/L, demir (II) sülfat için: 400 mg/L) ve polielekrolit dozu (her üç koagülant için: 20 mg/L) bulunmuş ve bu optimum alum, demir (III) klorür ve demir (II) sülfat değerlerinin kullanılması sonucu sırasıyla %34, %31 ve %29 KOİ giderme verimi ve %90, %92 ve %80 AKM giderme verimi elde edilmiştir. Polielektrolit ve koagülant dozunun birlikte kullanılması ile, yalnız koagülant kullanılması durumuna göre çamur hacmi üretimi alum için %45, demir (III) klorür için %32 ve demir (II) sülfat için %23 azalmıştır. Bu çalışmadan, koagülasyon/flokülasyon prosesinin peyniraltı suyunun ön arıtımında yararlı bir proses olacağı sonucu çıkarılmıştır. In this study, the physicochemical treatability of cheese whey by coagulation/flocculation process was investigated. Aluminium sulphate, ferric (III) chloride and ferrous (II) sulphate were used as a coagulation agent. The effect of different pH values and coagulation dosages in the coagulation/flocculation method was compared and optimum conditions were determined according to the highest removal efficiency of chemical oxygen demand (COD) and suspended solid (SS). The effect of different dosages of polyelectrolyte using polyelectrolyte with coagulant was also studied. The optimum pH (6 for alum, 5 for ferric (III) chloride and ferrous (II) sulphate), coagulant dose (300 mg/L for alum, 400 mg/L for ferric (III) chloride and ferrous (II) sulphate) and polyelectrolyte dose (20 mg/L for alum, ferric (III) chloride and ferrous (II) sulphate) for alum, ferric (III) chloride and ferrous (II) sulphate was determined, %34, %31 and %29 removal of COD and %90, %92 and %80 removal of SS were achieved as a result of the use this optimum alum, ferric (III) chloride and ferrous (II) sulphate values, respectively. The combined use of coagulant and polyelectrolyte resulted in the production of sludge volume with reduction of %45, %32 and %23 of the amount produced for alum, ferric (III) chloride and ferrous (II) sulphate, respectively, when coagulant was solely used for the treatment. It can be concluded from this study that coagulation/flocculation may be a useful pretreatment process for cheese whey.
Kaynak
Fen Bilimleri DergisiCilt
11Sayı
2Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/846Koleksiyonlar
- Cilt 11 : Sayı 2 [14]