Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTosun, Sıla
dc.contributor.authorBaki Acar, Duygu
dc.date.accessioned2021-09-21T12:02:55Z
dc.date.available2021-09-21T12:02:55Z
dc.date.issued30.09.2019en_US
dc.identifier.citationTosun, S. & Baki Acar, D. (2019). Tekirdağ İlinde Bulunan Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağım Hijyeni Uygulamaları ile Tank Sütü Somatik Hücre ve Toplam Bakteri Sayılarının Karşılaştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (3) , 292-299 . DOI: 10.30607/kvj.582212en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/45621/582212
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.582212
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9199
dc.description.abstractSunulan çalışma ile Tekirdağ ilindeki aile tipi süt işletmelerinde meme sağlığı ve sağım hijyeni uygulamalarının incelenmesi, işletmelerden alınan tank sütü örneklerinde somatik hücre sayısı (SHS) ve toplam bakteri sayısı sonuçlarının değerlendirilmesi, elde edilen sonuçların karşılaştırılması ve eksikliklerin ortaya konulması amaçlandı. Tekirdağ ilinin farklı bölgelerinde bulunan 50 farklı işletme ve çiğ süt toplama merkezi seçilerek, 150 mL’lik steril kaplara süt örnekleri alındı. Süt örneklerinde SHS ve toplam canlı bakteri sayısı ölçüldü. Tank sütü örneklerinin alındığı gün aynı işletmelerin çalışanlarına ya da işletme sahiplerine anket uygulaması yapılarak işletmede uygulanan mastitis kontrol programlarına ait bilgiler değerlendirildi. Alınan tank sütü örneklerinde SHS ortalaması 560.204,08 (±12.399,769) hücre/mL, toplam canlı bakteri sayısı ortalama 1.796.718,36 (±156.573,31) kob/mL olarak tespit edildi. Yapılan anket ve laboratuvar analizleri sonrası işletmelerde sağım öncesi meme başlarının yıkanması, kurulanması, teat dipping, ön sağım ve ön sütün kontrolü, kuru dönem idaresi ve meme sağlığı kontrollerinin neredeyse hiç uygulanmadığı görüldü. Sonuç olarak, Tekirdağ ilinde bulunan aile tipi sütçü işletmelerde tank sütü SHS ve toplam canlı bakteri sayısının kabul edilebilir değerlerin üzerinde olduğu, bunun sebebinin işletmelerde uygulanmayan veya dikkat edilmeyen meme sağlığı kontrol programları olabileceği kanısına varıldı. Bu bölgedeki sütçü işletmelere meme sağlığını üst seviyelerde tutmak ve süt kalitesini en iyi düzeye getirebilmek amacıyla bu konuda yoğun eğitim seminerleri ve/veya bilgilendirme toplantılarının yapılmasının uygun olacağı kanaatine varıldı.en_US
dc.description.abstractThe investigation of mammary health and milking hygiene procedures, bulk tank milk somatic cell count (SCC) and total bacterial counts, and detecting deficiencies and mistakes following the comparisons of results in Tekirdag province were aimed. The bulk tank milk samples were collected from 50 family farms. 150 mL of sterile milk samples were taken from milk tanks. Somatic cell counts and total viable bacterial counts were analyzed. On the milk sampling day, a questionnaire was filled out to farm personal or owner to evaluate mastitis control programs applied in the farms. In the bulk tank milk samples, mean SCC was found 560204.08 (±12399.769) cells/mL, and mean total viable bacterial count were found 1,796,718.36 (±156,573.31) CFU/mL. After survey and laboratory analyzes, it was detected that premilking cleaning and drying, teat-dipping, strip before milking, dry-cow management and mastitis control program procedures were using hardly ever. In conclusion, SCC and total bacterial count were higher than acceptable values due to the insufficient practice of mastitis control programs in the small and middle family farms in Tekirdag province. It was considered that some education seminars and/or contact meetings about this issue should be planned to increase mammary health status and milk quality.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.582212en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİneken_US
dc.subjectTank Sütüen_US
dc.subjectSomatik Hücre Sayısıen_US
dc.subjectToplam Bakteri Sayısıen_US
dc.subjectMastitis Kontrol Programlarıen_US
dc.titleTekirdağ ilinde bulunan süt sığırcılığı işletmelerinde sağım hijyeni uygulamaları ile tank sütü somatik hücre ve toplam bakteri sayılarının karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeThe comparison of milking hygiene with bulk tank somatic cell count and total bacterial count in dairy herds in Tekirdag provinceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-7449-175Xen_US
dc.authorid0000-0002-6884-2621en_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.startpage292en_US
dc.identifier.endpage299en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorTosun, Sıla
dc.contributor.institutionauthorBaki Acar, Duygu


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster