Turistlerin sağlıklı beslenme bilinci ve yöresel yiyecek tercihi ilişkisinin termal otellerde incelenmesi: Afyonkarahisar örneği
Özet
Günümüzde turistlerin sağlık amacıyla yaptıkları seyahatlerde artış olduğu ve bilinçli turistlerin sayısının giderek arttığı görülmektedir. Turistlerin sağlığını etkileyen faktörlerin başında tükettikleri yiyecek ve içecekler gelmektedir. Özellikle sağlık temel motivasyonuyla termal turizmden faydalanan turistler, beslenmelerine dikkat etmelidir. Literatürde lezzetli, organik ve sağlıklı olması gibi özellikleri vurgulanan yöresel yiyecekler bir destinasyon için çekicilik unsuru olmasının yanında, sağlıklı beslenme bakımından önemlidir.
Bu doğrultuda çalışmanın amacı, termal otel işletmelerinde turistlerin sağlıklı beslenme bilinci ve yöresel yiyecek tercihi arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmada nicel yaklaşım benimsenmiştir. Veriler Afyonkarahisar il merkezinde bulunan beş yıldızlı termal otel işletmelerini ziyaret eden 412 turistten anket tekniği ile toplanmıştır. Çalışmada turistlerin sağlıklı beslenme bilinci ve yöresel yiyecek tercihleri arasında anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Termal otellerde konaklayan turistlerin yöresel yiyecek tercihlerini belirleyen en önemli faktörün duyusal çekicilik, en az önem verilen faktörün ise heyecan arayışı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Today it is seen that there is an increase in the number of tourists travellinq for health purposes as well as the number of conscious tourists. The leading factors that affect the health of tourists are the food and drinks they consume. In particular the tourists taking advantage of thermal tourism with basic health motivation should pay special attention to their nutrition. Highlighted in the literature as delicious, organic and healthy along with being an attraction for local destinations, local foods are important for healthy eating.
The aim of this study is to determine whether there is a relationship between the healthy nutrition awareness and local food preference of the tourists visiting thermal hotels. Quantitative approach was adopted in the research. Data from 412 tourists visiting the five-star thermal hotels in Afyonkarahisar city center were collected by survey technique. In the study, it was found out that there is a significant and moderate relationship between the awareness of healthy nutrition and local food preferences of tourists. It was concluded that the most important factor determining the local food preferences of the tourists staying in thermal hotels was the sensory attractiveness and the least important factor was the search for excitement.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/9888Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]