Kartografik işaretleri üst üste gelen çizgi detayların otomatik düzeltilmesi
Özet
Ülkemizde orta ve küçük ölçekli topografik haritaların üretim sorumluluğu Harita Genel Müdürlüğü’ndedir. 2000’li yıllara kadar topografik haritalar tecrübeli kartograflar tarafından analog yöntemler ile üretilmekteydi. 2000’li yıllardan günümüze kadar üretim sayısal ortamda gerçekleştirilmektedir. Sayısal üretime geçildikten sonra teknolojinin de hızlı bir şekilde gelişmesinden dolayı her geçen yıl üretim sisteminin geliştirilmesi için yapılan çalışmalar artarak devam etmektedir. Bu kapsamda geliştirilen birçok uygulama ile üretim kapasitesi artırılarak zamandan ve iş gücünden tasarruf yapılması sağlanmıştır.
Bu çalışmada 1:25.000 ölçekli topografik vektör haritaların kartografik üretim süreci içinde yer alan kartografik veri düzenleme aşamasında detaylara kartografik işaret ataması sonrasında karşılaşılan kartografik işaretleri üst üste gelen çizgi detayların otomatik bir şekilde düzeltilebilmesi için bir uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulama ile oluşan zaman kaybının önüne geçilerek üretim kapasitesinin artırılması amaçlanmaktadır. In our country, the production responsibility of medium and small scale topographic maps is carried out by the General Directorate of Maps. Topographic maps were produced by experienced cartographers using analog methods until the 2000s. Production has been carried out digitally since the 2000s.
Due to the rapid development of technology after the transition to digital production, the studies carried out for the development of the production system continue to increase with each passing year. Thanks to many applications developed within this scope, production capacity has been increased and time and labor savings have been achieved.
In this study, an application was developed in order to automatically correct the overlapping line details of the cartographic signs encountered after the cartographic sign assignment to the details during the cartographic data editing process, which is included in the cartographic production process of 1:25,000 scale topographic vector maps.
With this application, it is aimed to increase the production capacity by preventing the loss of time.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/9989Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]