Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBayram, İsmail
dc.contributor.authorQudoos, Abdul
dc.date.accessioned2023-10-31T06:03:34Z
dc.date.available2023-10-31T06:03:34Z
dc.date.issued20.10.2023en_US
dc.date.submitted2023-09-06
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/11305
dc.description.abstractTek sağlık kavramı, çevrenin, hayvanların ve insanların birbiriyle ilişkili ve birbirine bağımlı olduğunu gösteren nispeten yeni bir terimdir. Tek sağlık kavramının önemli yönlerinden biri hayvansal kaynaklardan gelen besindir. “Gıda güvenliği için yem güvenliği” kavramı, insan tüketimi için antibiyotik kalıntısı veya büyüme hormonu içermeyen güvenli ve sağlıklı gıdanın bulunmasını sağlamak önemlidir. Bunun için gıda üreten hayvanlara organik ve doğal yem veya doğal yem katkı maddelerinin verilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam sürmek için insanların, yalnızca sağlıklı gıda üreten hayvanlardan elde edilebilecek yeterli amino asit profiline sahip kaliteli hayvansal proteine ihtiyaçları vardır. Bu çalışmada, mersin bitkisi özütünün büyüme performansı, ishal oranı ve bağışıklık fonksiyonu üzerindeki etkileri, sütten kesilme öncesi Simental ırkı süt buzağılarında değerlendirildi. Bireysel olarak barındırılan 48 Simental buzağı (40 ± 4) doğum ağırlığı, 3 günlük yaşta), her grupta 12 buzağı (6 erkek, 6 dişi) olacak şekilde dört gruba rastgele atandı; C (kontrol grubu), MP (10 g probiotik/buzağı/gün), MM (50 mL mersin bitkisi özütü /buzağı/gün) ve MMP (10 g probiotik + 50 mL mersin bitkisi özütü /buzağı/gün) grupları. Deney periyodu 75 gündü. Tüm buzağılar deneyin sonuna kadar 2 × 2 L tam yağlı sütle (4 L/gün) beslenmiştir. Başlangıç yemi 2. haftadan ve kaba yem 5. haftadan sonra deney süresince farklı kovalarda ad libitum olarak sunulmuştur. Üçüncü haftanın başında (15. günden itibaren) yemler buzağılara her gün tartılarak taze olarak verildi. Ertesi gün kalan yemler yem kaplarından toplanarak her buzağıya özel, hava geçirmez boş torbalarda saklandı ve bu uygulama 7 gün boyunca devam etti. Sekizinci günde, son 7 günün yemi kalan çuvallar tartılarak yem tüketimleri belirlenmiştir. Yem tüketimi ve fekal skor puanlaması deneme sonuna kadar her gün kaydedildi. Sağlık durumu, vücut ısısı, dışkı kıvamı (ishalin incelenmesi için), ishal (kuru madde oranı %10'un altında olan dışkı), solunum (pnömoniyi kontrol etmek için), deri (herhangi bir ekto-parazit istilası olup olmadığını anlamak için), anhidroz, alopesi, herhangi bir mantar enfeksiyonu açısından incelendi. Olası hastalıkları kontrol etmek için buzağıların genel vücut durumu günlük olarak takip edildi. Deneme grubu buzağılarda şiddetli bir ishal görülmedi, ishal vakaları olduğunda da daha az sıklıkta ve şiddette görüldü. Bu nedenle tüm deneme süresi boyunca sıvı tedavisine ihtiyaç duyulmadı. Denemede ishalden etkilenen buzağılar, takviyeli veya takviyesiz gruptan bağımsız olarak, aynı antibiyotik tedavi prosedürüne göre tedavi edildi. Tedavilere art arda 3 gün devam edildi. Tüm buzağıların vücut ağırlığı ölçümü 3 kez yapılmıştır; doğumda, 1. aydaki ağırlıkta ve denemenin 75. günündeki son ağırlık. Kan örnekleri denemenin 7., 20., 40., 60. ve 75. günlerinde alındı. Buzağıların tamamı 21 günlük olduklarında solunum sistemi hastalıklarından korumak amacıyla boyun bölgesinden subkutan olarak 5 ml Bovilis (Bovipast, MSD) ile aşılandı. Aşının rapel aşısı ilk uygulamadan 21 gün sonra (buzağılar 42 günlükken) aynı şekilde ve dozda yapıldı. Aşı, TCID50 değeri 105,5 olan inaktif BRS virüsü (EV 908), TCID50 değeri 105,5 olan inaktif Parainfluenza 3 virüsü (SF-4 Reisinger suşu) ve 9X109 inaktif Pasteurella (Mannheimia) haemolytica hücrelerini (serotip A1) içermektedir. Canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranları (FCR) gibi performans parametreleri ile kan biyokimyasal ve hematolojik parametrelerinin istatistik değerlendirilmesinde GLM metodu kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi (p≤0,05) olarak belirlendi. Araştırmada, MM grubundaki buzağıların ortlama yemi tüketimi diğer gruplardan daha yüksek (p=0.0001) bulundu. MM katkılı gruplarda (MM ve MMP grupları) ortalama canlı ağırlık, kontrol ve MP’ten daha yüksek (p=0.0085) bulundu. Buna karşın yemden yararlanma oranları bakımından gruplar arasında benzer bulundu. Deneme boyunca mersin bitkisi özütü ve probiyotik ilaveli buzağılarda ishal ve pnömoni görülme sıklığı kontrol grubuna kıyasla daha düşüktü. Araştırmada incelenen kan biyokimya parametrelerinden glikoz, NEFA, BHBA, BUN, ALT, GGT ve kreatinin düzeyleri bakımından gruplar arasında benzer saptandı. Buna karşın total protein (p=0.0001), AST (p=0.0352) ve IgG (p=0.0001) değerleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Tüm deneme gruplarının IgG seviyesi kontrol grubuna kıyasla daha yüksektir. Kan fizyoloji parametrelerinden MCH (p=0.0022), MCHC (p=0.0097) ve WBC (p=0.0001) değerleri dışında diğer parametrelerde anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Böylece deneme süresince buzağılarda yem tüketimi, büyüme performansı ve bağışıklık, MM katkısından önemli ölçüde etkilenmiştir. Mersin bitkisi özütü, sütten kesim öncesi buzağılarda ishal görülme sıklığını azaltmıştır. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında büyüme performansında önemli bir iyileşme, buzağı ishalinde azalma ve serum bağışıklığında genel bir iyileşme vardı. Bu nedenle, sütten kesilmeden önceki dönemde buzağıların sütlerine tek başına mersin bitkisi özütü veya probiyotik ile karışımının eklenmesi önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractThe concept of one health is relatively a new term indicating that the environment, the animals and the humans are inter-dependent to each other. One of the important aspects of one health concept is food obtained from the animal sources. The concept of “feed safety for food safety” illustrates that the organic and natural feed or feed additives should be given to the food producing animals to ensure the availability of safe and healthy food, without any antibiotic residues or growth hormones, for the human consumption. To lead a healthy life, the humans need good quality animal protein having good profile of amino acids which can only be obtained from the healthy food producing animals. In this study, the effects of myrtle plant extract on growth performance, diarrhea rate and immune function were evaluated in Simmental dairy calves pre-weaning. Individually housed 48 Simmental calves (40 ± 4) birth weight, 3 days old) were randomly assigned to four groups with 12 calves (6 males, 6 females) in each group; C (control group), MP (10 g probiotic/calf/day), MM (50 mL myrtle extract/calf/day) and MMP (10 g probiotic + 50 mL myrtle extract/calf/day) groups. The experimental period was 75 days. All calves were fed 2 × 2 L whole milk (4 L/day) until the end of the experiment. Starter feed was offered ad libitum after 2 weeks and roughage after 4 weeks in different buckets throughout the experiment. In the beginning of 3rd week (from the 15th day), weighed and fresh feed was offered to the calves every day. On next day the remaining feed was collected from the feed pots and stored in air sealed empty bags specific for every calf and this practice kept on going for next 7 days. On the 8th day the bags, having remaining feed of previous 7 days, were weighed. Feed intake and fecal score were recorded every day before feeding until the end of the experiment. The health status i.e. temperature, fecal consistency (to examine diarrhea), scours (feces with dry matter below 10 %), respiration (to check pneumonia), skin was examined for any ecto-parasitic infestation, anhydrosis, alopecia, any fungal infection and overall body condition of calves was daily examined to check any possible disease. In the supplemented calves no severity, less frequency with no diarrhea sequels was observed so fluid therapy was not required during whole of the duration of trial. Calves affected by diarrhea in the trial were treated according to the same antibiotic treatment procedure, regardless of the supplemented or non-supplemented group. Treatments were continued for 3 consecutive days. The treatment was continued for 3 consecutive days. Body weight of all calves was measured for 3 times; at birth, weight at 1 month and final weight at day 75 of the trial. Blood samples were taken on the 7th, 20th, 40th, 60th and 75th days of the trial. All calves were vaccinated with 5 ml Bovilis (Bovipast, MSD) subcutaneously from the neck region to protect them from respiratory system diseases when they reached the age of 21 days. The booster of the vaccine was inoculated 21 days after the first administration (when the calves were 42 days old). The vaccine contains inactive BRS virus (EV 908) with a TCID50 value of 105.5, inactive Parainfluenza 3 virus with a TCID50 value of 105.5 (SF-4 Reisinger strain) and 9X109 inactive Pasteurella (Mannheimia) haemolytica cells (serotype A1). The growth parameters BW, FI, FCR, biochemical and hematological were statistically evaluated as GLM. Significance level was set at (p≤0.05). In the study, the feed intake of calves in the MM group was higher (p=0.0001) than the other groups. Body weight was higher (p=0.0085) in MM supplemented groups (MM and MMP groups) than control and MP groups. However, feed conversion ratio was similar between the groups. The incidence of frequency, severity and duration of diarrhae and pneumonia were lower in myrtle plant extract and probiotic supplemented calves compared to the control group. Glucose, NEFA, BHBA, BUN, ALT, GGT and creatinine levels of blood biochemistry parameters were similar between the groups. However, significant differences were found between the groups in terms of total protein (p=0.0001), AST (p=0.0352) and IgG (p=0.0001) levels. IgG levels were higher in all experimental groups compared to the control group. There were no significant differences in blood physiology parameters except MCH (p=0.0022), MCHC (p=0.0097) and WBC (p=0.0001) values. Thus, feed intake, growth performance and immunity of calves were significantly affected by MM supplementation during the experiment. MM decreased the incidence of diarrhea in calves before weaning. There was a significant improvement in growth performance, reduction in calf diarrhea and an overall improvement in serum immunity compared to the control group. Therefore, we recommend supplementing the milk of dairy calves with myrtle extract alone or mixture of myrtle extract and probiotics during the pre-weaning period.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe, Sağlık Bilimlerien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBuzağıen_US
dc.subjectMersin bitkisi özütüen_US
dc.subjectPerformansen_US
dc.subjectProbiyotiken_US
dc.subjectSüten_US
dc.subjectMersinen_US
dc.subjectMersin Bitkisi Özütüen_US
dc.titleİçme sütüne ilave olarak verilen Mersin bitki ekstraktının simental buzağılarda performans ve bazı kan parametreleri üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effects of myrtle extract added to drinking milk on performance and some blood parameters of simmental calvesen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalıen_US
dc.authorid0000-0002-7112-329xen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorQudoos, Abdul


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

  • Doktora Tezleri [141]
    Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne ait Doktora Tezlerini içerir.

Basit öğe kaydını göster