Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYalçın, Sakine
dc.contributor.authorÇıvracı, Sadık
dc.contributor.authorBurçak, Ender
dc.contributor.authorOnbaşılar, İlyas
dc.date.accessioned2019-02-01T05:42:02Z
dc.date.available2019-02-01T05:42:02Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationYalçın S. Çıvracı S. Burçak E. Onbaşılar İ. Effects of Usage of Sepiolite in Layer Diet on Pellet Quality and Pellet Production Parameters. Kocatepe Vet J. (2018) 11(2):134-139.en_US
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/519086
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5296
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, endüstri koşulları altında yumurta tavuğu yemlerinde sepiyolit kullanımının pelet kalitesine ve pelet üretim parametrelerine olan etkisini belirlemektir. Araştırmada, kontrol ve deneme grubu için yedişer parti olmak üzere her grup için toplam 14 tonluk pelet yem ticari bir yem fabrikasında üretilmiştir. Her parti 2 tondur. Üretilen kontrol grubu yemi %14,12 ham protein, %4,47 ham selüloz ve %3,20 ham yağ içermektedir. Deneme grubu yemine karıştırıcıda %1 sepiyolit ilave edilmiştir (top-dressed). Fabrikada 6 mm delik çaplı peletleme diski kullanılmıştır. Sepiyolit kullanımı enerji tüketimini %16,14 düzeyinde azaltmış, pelet dayanıklılık indeksini önemli ölçüde artırmıştır (p<0,001). Pelet dayanıklılık indeksi, kontrol grubu yeminde %49,08 ve deneme grubu yeminde %87,39 bulunmuştur. Bu nedenle, yumurta tavuğu yemlerinde sepiyolit kullanımının pelet kalitesi üzerine faydalı etkileri olabileceği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe purpose of this experiment was to determine the effects of sepiolite usage on pellet quality and pellet production parameters for layer diet under industrial conditions. In this study; 14 t pellet diets for control and treatment groups with 7 batch were produced in a commercial feed factory. Each batch was 2 t. Control group diet manufactured in this study, contained 14.12% crude protein, 4.47% crude fibre and 3.20% ether extract. For the treatment group diet 1% sepiolite was used as top dressed in the mixer. Pelleting disc having 6 mm hole diameter was used in the factory. Sepiolite usage reduced energy consumption at the level of 16.14% and increased pellet durability index significantly (p<0.001). Pellet durability index was found to be 49.08% in the control group and 87.39% in the treatment group. Therefore, it is concluded that sepiolite usage in layer diets would be beneficial for improvement in pellet quality.
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.372107en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPelet Dayanıklılığıen_US
dc.subjectLayer Diets
dc.subjectPellet Durability
dc.subjectPellet Quality
dc.subjectSepiolite
dc.subjectYumurta Tavuğu Yemi
dc.subjectPelet Dayanıklılığı
dc.subjectPelet Kalitesi
dc.subjectSepiyolit
dc.titleYumurta tavuğu yemlerinde sepiyolit kullanımının pelet kalitesi ve pelet üretim parametrelerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffects of usage of sepiolite in layer diet on pellet quality and pellet production parametersen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAnkara Üniversitesi, Veteriner Fakültesien_US
dc.departmentBayburt Üniversitesi, Demirözü Meslek Yüksekokulu
dc.departmentGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara
dc.departmentHacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.startpage134en_US
dc.identifier.endpage139en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster