Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErdoğmuş, Şenol
dc.contributor.authorKoç, Eylem
dc.contributor.authorÖğütlü, Ahmet Sabri
dc.date2014-11-03
dc.date.accessioned2014-11-03T09:30:38Z
dc.date.available2014-11-03T09:30:38Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn1302-3187
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/579
dc.description.abstractBir kişinin yaşamını sağlıklı ve verimli bir şekilde sürdürebilmesinde beslenme önemlidir. Çeşitlilik, ölçülülük, denge ve maliyet beslenme planlamalarındaki önemli unsurlardır. Bu unsurları sağlayacak menü planlarının hazırlanması gerçek yaşamda sürekli olarak karşılaşılan önemli bir problem olup, diyet problemi kapsamında ele alınır. Diyet probleminin çözülmesiyle bireyin yaşma, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun menüler hazırlanır. 0-1 Tamsayılı Doğrusal Programlama (TDP), Doğrusal Hedef Programlama (DHP) ve Bulanık Doğrusal Programlama (BDP) diyet probleminin çözümünde kullanılabilecek tekniklerdir. Çalışmanın amacı TDP, DHP ve BDP tekniklerinin diyet problemine yaklaşım farklılıklarını göstermektir. Bu doğrultuda her üç en iyileme tekniğinin diyet problemine yaklaşımları tartışılmış ve genel diyet problemine ilişkin TDP, DHP ve BDP modelleri karşılaştırmalı olarak kurulmuştur. Uygulamada 19-30 yaş grubunda orta fiziksel aktiviteye sahip 65 kg. ağırlığındaki sağlıklı erkeklere ilişkin bir diyet problemi menü planlama kapsamında tanımlanmıştır. Bu probleme söz konusu tekniklerin çözümleme aşamasındaki yaklaşım farklılıkları değerlendirilmiş ve uygulayıcılar ile araştırıcılara öneriler sunulmuştur.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject0-1 Tamsayılı Doğrusal Programlamaen_US
dc.subjectDoğrusal Hedef
dc.titleDiyet probleminin çözümünde kullanılabilecek bazı eniyileme tekniklerinin yaklaşım farklılıklarının değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of the approach differences of some optimization techniques which can be used to solve diet problemen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFen Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.authoridTR39316en_US
dc.authoridTR154211en_US
dc.authoridTR57575en_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.startpage77en_US
dc.identifier.endpage90en_US
dc.identifier.issue1/2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster