Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYalçın, Seda
dc.contributor.authorMaden, Besim
dc.date.accessioned2021-11-05T12:24:40Z
dc.date.available2021-11-05T12:24:40Z
dc.date.issued18.06.2020en_US
dc.identifier.citationYalçın, S. & Maden, B. (2020). Türkiye’de Hasat Edilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Protein Özelliklerinin Karşılaştırılması . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 20 (3) , 441-447 . DOI: 10.35414/akufemubid.606621en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35414/akufemubid.606621
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1172621
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9668
dc.description.abstractPhysical and rheological characteristics activity of five wheat varieties, harvested in Turkey, having different origins including Tosunbey (Turkey) Adana-99 (Turkey) Negev (Israel), Esperia (Italy) and Bezostaya-1 (Russia) were investigated in this study. For this purpose, L*, a* and b* color values, thousand grain weight of wheat samples, protein content, gluten index value, zeleny sedimentation value, alveograph properties and falling number value of flours milled from these samples were analyzed. Bezostaya-1, Esperia and Negev wheat samples showed lower brightness and yellowness and higher redness compared to Tosunbey Adana-99 wheat samples. Among wheat samples, Esperia had the highest thousand grain weight. Adana-99 wheat flour had the higher gluten index value, zeleny sedimentation value and α-amylase activity compared to other wheat flours. Alveograph properties showed that tenacity (P) strength (W) and elasticity (Ie) of Adana-99 wheat flour were higher than those of other wheat flours. α-amylase activity of Bezostaya-1 wheat flour was lower than that of other wheat flours. As a consequence, Adana-99 wheat flour had the best protein quality and high α-amylase activity.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Tosunbey (Turkey), Adana-99 (Turkey), Negev (İsrail), Esperia (İtalya) ve Bezostaya-1 (Rusya) gibi farklı menşeili Türkiye’de hasat edilen 5 buğday çeşitinin fiziksel ve reolojik özelliklei incelenmiştir. Bu amaçla, bu örneklerden öğütülen unların L*, a* ve b* renk değerleri, bin tane ağırlığı, protein içeriği, gluten index değeri, zeleny sedimantasyon değeri, alveograf özellikleri ve düşme sayısı analiz edilmiştir. Bezostaya-1, Esperia ve Negev buğday çeşitleri, Tosunbey ve Adana-99 çeşitlerine kıyasla düşük parlaklık ve sarılık ve yüksek kırmızılık göstermiştir. Buğday örnekleri arasında, Esperia en yüksek bin tane ağırlığı değerini vermiştir. Adana-99 buğday unu, diğer buğday unlarına kıyasla yüksek gluten indeks değeri, zeleny sedimentasyon değeri ve α-amilaz aktivitesi göstermiştir. Alveograf özelliklerine göre, Adana-99 buğday unun yapışkanlık (P), stabilite (W) ve elastikiyet (Ie) değerleri diğer unlardan yüksek bulunmuştur. Bejostaja-1 buğday ununun α-amilaz aktivitesi diğer unlarınkinden düşüktür. Sonuç olarak, Adana-99 buğday unu en iyi protein kalitesi ve en yüksek α-amilaz aktivitesini göstermiştiren_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Fakültesien_US
dc.identifier.doi10.35414/akufemubid.606621en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectWheat; Glutenen_US
dc.subjectα-amylaseen_US
dc.subjectSedimentationen_US
dc.subjectAlveographen_US
dc.subjectBuğdayen_US
dc.subjectGluten; α-amilazen_US
dc.subjectSedimantasyonen_US
dc.subjectAlveografen_US
dc.titleComparison of protein characteristics of some wheat varieties harvested in Turkeyen_US
dc.title.alternativeTürkiye’de hasat edilen bazı buğday çeşitlerinin protein özelliklerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalMakaleen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.authorid0000-0001-9741-0919en_US
dc.authorid0000-0003-4973-1958en_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.startpage441en_US
dc.identifier.endpage447en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorYalçın, Seda
dc.contributor.institutionauthorMaden, Besim


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster