Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorSandıkcı, Mustafa
dc.date.accessioned2022-02-28T06:43:25Z
dc.date.available2022-02-28T06:43:25Z
dc.date.issued2021en_US
dc.date.submitted2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9933
dc.description.abstractGıda saklama yöntemleri ile hazırlanan gıdalar mutfak kültürü kapsamında ele alınan kültür öğeleri olup bu gıdalar toplumumuzda gelenek haline gelmiş olan mevsimlik gıda hazırlıkları olarak ele alınmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Afyonkarahisar’da uygulanan gıda saklama yöntemlerinde farklılıkların belirlenmesidir. Bu sebeple Afyonkarahisar şehir merkezi, kasaba ve merkez köylerinde ikamet eden yerel halk araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Veri toplama tekniği olarak anket kullanılmış ve basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen, Afyonkarahisar şehir merkezi, kasaba ve köylerinde yerel halktan 411 kişiye Mart 2021-Nisan 2021 tarihleri arasında yüz yüze ve çevrimiçi (online) olmak üzere uygulanmıştır. Araştırma verileri bir istatistik programında analiz edilerek katılımcıların demografik özellikleri ve yaşam biçimleri ile ilgili bilgileri frekans ve yüzde dağılımlarıyla sunulmuştur. Gıda saklama yöntemlerinin katılımcıların demografik özellikleri ve yaşam biçimleri ile ilişkisinin olup olmadığını saptamak için Ki-Kare testinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre katılımcıların büyük bir çoğunluğu gıda saklama yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olup gıda saklama yöntemlerini genellikle ailelerinden öğrendiklerini belirtmişlerdir. Gıda saklama yöntemlerinin katılımcılar tarafından en fazla tercih edilme sebebi bozulmayı önleyerek temiz, sağlıklı ve kaliteli gıda elde edilmesi iken en az tercih edilme sebebi ise gelenek haline gelmesi şeklinde ifade edilmiştir. Afyonkarahisar’da katılımcıların büyük bir çoğunluğunun mevsimlik gıda hazırlığı yaptığı, kiler yapısı bulunan çoğu evde hazırlanan mevsimlik gıdaların ise sıklıkla kilerde saklandığı tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThe foods we prepare wİth food preservatİon methods are cultural elements that are consİdered wİthİn the scope of culİnary culture, and these foods are consİdered as seasonal food preparatİons that have become a tradİtİon İn our socİety. The aİm of thİs research İs to determİne the dİfferences İn food storage methods applİed İn Afyonkarahİsar. For thİs reason, the local people resİdİng İn Afyonkarahİsar cİty center, towns, and central vİllages constİtute the unİverse of thİs research. Questİonnaİre was used as the data collectİon technİque and İt was applİed to 411 local people İn the Afyonkarahİsar cİty center, towns, and vİllages, determİned by sİmple random samplİng method, between March 2021 and Aprİl 2021, face-to-face and onlİne. The data of the research were analyzed İn a statİstİcal program and the İnformatİon about the demographİc characterİstİcs and lİfestyle of the partİcİpants was presented wİth frequency and percentage dİstrİbutİons. Chİ-square test was used to determİne whether food storage methods were related to the demographİc characterİstİcs and lİfestyles of the partİcİpants. Accordİng to the fİndİngs obtaİned from the research, the majorİty of the partİcİpants were knowledgeable about food storage methods and stated that they learned food storage methods from theİr famİlİes. The reason why food storage methods are most preferred by the partİcİpants İs to prevent spoİlage and to obtaİn clean, healthy, and hİgh qualİty foods, whİle the least preferred reason İs that İt has become a tradİtİon. İn Afyonkarahİsar, İt has been determİned that the majorİty of the partİcİpants prepare seasonal foods and these foods, most of whİch are prepared at home whİch İncludes pantry, are often stored İn the pantry.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAfyonkarahisaren_US
dc.subjectGıda Saklama Yöntemlerien_US
dc.subjectMevsimlik Gıda Hazırlığıen_US
dc.subjectKiler Kültürüen_US
dc.titleGıda saklama yöntemlerinde farklılıkların belirlenmesine yönelik bir araştırma: Afyonkarahisar örneğien_US
dc.title.alternativeA research on determİnİng the dİfferences between food storage methods: the sample of Afyonkarahİsaren_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorAlbayrak, Aybike Nur


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster