Akut İshalli Neonatal Buzağılarda Venöz Asit-Baz Durumu ve Renal Fonksiyon Arası Korelasyon - Başer, Durmuş Fatih; Civelek, Turan (Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2013)
Sunulan çalışmada akut ishalli neonatal buzağılarda venöz asit-baz durumu ve renal fonksiyon arası ilişki irdelenmiştir. Çalışma materyalini, yaşları 1-30 gün arasında değişen, farklı ırk ve cinsiyette akut ishalli 50 ve klinik olarak sağlıklı 6, toplam 56 neonatal buzağı oluşturdu. Materyali oluşturan buzağıların kanlarında; üre, kreatinin, potasyum, albumin, kolesterol, trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein, kreatin kinaz, kreatin kinaz-MB, total biluribin, glukoz, alanin amino transferaz, aspartat amino transferaz, gamma glutamil transferaz, fosfor, kalsiyum, sodyum, bikarbonat ve pH değerleri ölçüldü ve ölçülen parametreler arası korelasyon hesaplandı. Çalışma sonuçları; ishalli buzağılarda, kontrol grubuna göre; pH, bikarbonat, potasyum, üre, kreatinin, trigliserit, yüksek dansiteli lipoprotein, fosfor ve kreatinkinaz-MB değerlerinde istatistiksel olarak önemli derecede bir farkın olduğunu ortaya koydu. Albumin, kolestrol, kreatin kinaz, total biluribin, glukoz, alanin amino transferaz, aspartat amino transferaz, gamma glutamil transferaz, kalsiyum ve sodyum değerlerinde ise istatistiksel olarak bir fark tespit edilmedi. Renal fonksiyon ile kan pH ve bikarbonat değerleri arasında negatif korelasyon belirlendi. Elde edilen veriler, akut ishalli neonatal buzağılarda tedavi prosedürünün tayini ve prognozun tespitinde, metabolik asidozisin yanısıra, renal fonksiyondaki bozulma ve metabolik durum değişikliklerinin de (hipofosfatemi, hipokolestrolemi vb) göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yapmaktadır.

In the present study, the relationship between venous acid-base status and renal function was investigated. 50 calves with acute diarrhea and clinically healthy 6 totally 56 calves of diverse breed and sex aged between 1-30 days were used. Each of these calves urea, creatine, potassium, albumine, cholestrol, triglycerides, high density lipoprotein, creatine kinase, creatine kinase-MB, total biluribin, glucose, alanine amino transferase, aspartate amino transferase, gamma-glutamil transferase, phosphorus, calcium, sodium, bicarbonate and pH were measured in the blood serum and correlation between the parameters were calculated. As a result pH, bicarbonate, potassium, urea, creatinine, triglycerides, high density lipoprotein, phosphorus and creatine kinase-MB values significantly different in the calves with acute diarrhea compare with the control group. For albumine, cholestrol, creatine kinase, total biluribin, glucose, alanin amino transferase, aspartat amino transferase, gamma glutamil transferase, calcium and sodium values were not changed significanty in the groups. Otherwise, negative correlation were calculated between renal functions with pH and bicarbonate. Our data show that as well as metabolic acidosis, renal disfunction and changes in metabolic (hypophosphotemia, hypolipidemia, etc) should be considered determination of treatment procedure and detection of prognosis in the neonatal calves with acute diarrhea.
Correlations Between Venous Acid-Base Status and Renal Function in Neonatal Calves With Acute Diarrhea
Keywords: Asidemi CK-MB; Dehidrasyon Kan Gazları; Metabolik Asidozis; Sığır